Afera u slučaju “Kilogram zlata”, koja je prvi put otvorena prije godinu i po dana, ponovo je aktuelizovana, a tvrdnje o ovom “poklonu” koji je ruski biznismen Oleg Burlakov, navodno, dao tadašnjem premijeru RS Miloradu Dodiku, uskoro će se naći pred istražnim organima!

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče je najavio da postoji dovoljno osnova da od Tužilaštva BiH zatraži istragu, jer su iznesene indicije o počinjenim teškim krivičnim djelima, zloupotrebi položaja i primanja mita, pri čemu se pominje nekoliko država. U SNSD-u, međutim, ističu da je priča ponovo otvorena samo radi “zabave javnosti”, te da će razmisliti o tome da podnesu tužbu za klevetu!

Ovakva Mektićeva reakcija uslijedila je nakon što je Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva RS u Moskvi, prije nekoliko dana za BN televiziju izjavio da je “pred njegovim očima” jedan ruski biznismen Dodiku uručio “lijepo upakovan kilogram zlata”.

Bosić otvorio priču

Slične tvrdnje je prošle godine iznosio i lider SDS-a Mladen Bosić, ali je Burlakov nedugo zatim sve demantovao izjavivši da se nikada nije bavio korupcijom, niti bilo kome u RS nešto dao da bi mu se učinila protivusluga, kao i da  je razočaran takvim kvalifikacijama. Press je juče pokušao da stupi u kontakt sa Burlakovom, ali ga nismo uspjeli dobiti da prokomentariše najnovije optužbe.

Slučaj „Milinić”

Cvijanovićeva je juče kazala da je, u vrijeme dok je bila ministarka za ekonomske odnose RS, naslijedila predmet evidentiran kao slučaj „Milinić”, a koji je bio sastavljen od niza prigovora i raznih problema u vezi sa funkcionisanjem Predstavništva RS u Rusiji, dok je njime rukovodio Milinić.

– Tada sam potpisala akt kojim se tražilo da posredstvom MUP-a bude utvrđena adresa da bismo Milinića, nakon što se vratio iz Rusije, na određeni način privoljeli da izvrši svoju obavezu i da na račun predstavništva prebaci sredstva koja su ostala na računu kojim je on raspolagao, jer to nije učinio dok je bio u Rusiji – istakla je Cvijanovićeva.

Mektić tvrdi da su ovoga puta istražni organi obavezni da najnovije Milinićeve tvrdnje “uzmu u razmatranje i postupanje”, uz ocjenu da je cijela priča dobila političke konotacije, kao i da u fokusu ne treba biti Milinić, već optužbe o teškom kriminalu. On će, izjavio je Mektić, u ovom slučaju dobiti status zaštićenog svjedoka, a tvrdi i da mu je lično saopštio da je spreman da ide na poligraf i javno sučeljavanje sa Dodikom.

– Neprimjereno je davati politikantske kvalifikacije ljudima koji su se usudili da iznesu ovakve kvalifikacije i oni će biti zaštićeni u skladu sa zakonom o zaštiti “zviždača” – rekao je Mektić.

Ministar bezbjednosti je kazao i da je Burlakov prisutan u RS, te da je vlasnik fabrike “Terpentin” u Višegradu, a dobio je i koncesiju na rudnik u Novom Gradu, kao i da treba ispitati da li su mu, kroz krivična djela mita, omogućene određene pogodnosti.

Reciklirana priča

Premijerka RS Željka Cvijanović juče je izjavila da je priča o ”kilogramu zlata” reciklirana, te da nadležne institucije, koje najavljuju istragu, niko neće sprečavati u obavljanju njihovog posla. Međutim, podsjetila je da se radi o starim navodima koji su korišćeni tokom izborne kampanje 2014. godine, a Milinića okarakterisala kao nekredibilnog svjedoka koji iznosi “nebulozne i kontradiktorne” navode.

– To je očajnički potez opozicije i ti navodi su za smijanje. I šta će sljedeći put reći? Vjerovatno će pominjati neke dragulje i dijamante – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla i da je simptomatično da najnovije optužbe dolaze u trenutku kada je SNSD pokazao da opozicione partije iz RS, koje su u vlasti na nivou BiH, vode izdajničku politiku.

Press