Da li je jezik kojim govore Bošnjaci bosanski ili bošnjački , tema je o kojoj se raspravlja u prethodne tri godine.

Koplja se opet lome preko najmlađih, koji u 10 opština u Srpskoj, izostaju sa nastave, jer im, kako tvrde njihovi roditelji ali i bošnjački politički predstavnici u Republici Srpskoj, nisu zagarantovana Ustavna prava – na maternji jezik.

Јedna zemlja, tri vjere, isto toliko jezika. Srbi govore srpski, Hrvati hrvatski, a Bošnjaci?! Lingvistika kaže jedno, oni ipak tvrde drugo. Bošnjacima je pripisano da govore bošnjački jezik, što nije u skladu sa Ustavom i zakonom – tvrdi potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić.

– Ustav i zakon predviđaju da narodi kažu kojim jezikom govore. Bošnjaci su jasno na popisu kazali i 1990-e i na ovom popisu , kazali kojim jezikom govore. To je bosanski jezik, i protiv toga je nemoguće da se neko bori, rekao je Salkić.

Rezultati popisa iz 2013. godine još nisu poznati, pa ni opredjeljenje bošnjaka o jeziku kojim govore , ali se opredijelio Ustavni sud BiH, po apelaciji tadašnjeg člana predsjedništva Željka Komšića, da, je navodno Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju Republike Srpske protiv ustavan. Odluka suda glasi – nema povrede Ustava. Da li je problem struke ili politike?

– Јa vjerujem da je politika. Da je pitala se struka odmah u startu, do ovoga ne bi došlo sigurno, jer bi struka odmah predložila kako je ispravno, a svaki narod ima pravo da svoj jezik zove kako god hoće, ale ne može druge natjerati da taj jezik zovu istim imenom, istakao je Dane Malešević ministar prosvjete i kulture Srpske.

 

Svi nazivi Od 7.000 jezika u svijetu, izvedeni su prema narodima. Ni jedan sem bosanskog, ne nosi ime po državi – tvrde eksperti za jezik.

– Ako ste unikatan slučaj, ako ste jedinstven slučaj, onda se morate pitati zbog čega bježite od vlastitog nacionalnog naziva, da se on prepozna u jeziku. To je zapravo osnova i to postavlja lingvistika kao sama nauka, naglasio je Miloš Kovačević, ekspert za jezik.

I dok Bošnjaci maternji jezik zovu po državi, a ostala dva konstitutivna naroda svoj jezik po imenu naroda kome pripadaju, postavlja se pitanje, da li Bošnjaci BiH vole više, ili je opet, po ko zna koji put, neophodan razlog za trvenje.

RTRS