Bolesti jesu nasljedne, ali da li ste znali da po krvnoj grupi možete da vidite i mogućnost od kojih bolesti možete da nastradate?

Pretpostavljamo da ste bar jednom za doručak pojeli nešto što vam sada ne bi palo na pamet ni u snu. Iako se možda tako ne osjećate, ipak više niste tako mladi. I tijelo vam daje znakove na koje ne bi trebalo da zatvorite oči. Ovo su stvari koje bi trebalo da znate radi očuvanja vašeg zdravlja.

Krvna grupa

Znate li koja je vaša krvna grupa? Uvid u vašu krvnu grupu uvid je u vašu zdravstvenu sliku. Osim što su prema krvnoj grupi nutricionisti složili i plan ishrane, studije pokazuju da se određene krvne grupe povezuju s učestalijim određenim oboljenjima.

Jeste li skloniji rizicima raka ili srčanim oboljenjima? To je nešto što niko ne želi da čuje, ali ako znate jeste li skloniji nekoj vrsti bolesti, lakše ćete i na vrijeme preduzeti preventivne mjere i uraditi šta je u vašoj moći da bolest spriječite.

Problemi sa pamćenjem

Osobe koje imaju krvnu grupu AB mogu da imaju veći rizik za slabljenje kognitivnih funkcija, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”. Odrasle osobe sa krvnom grupom AB pokazale su se tokom istraživanja kao osobe koje su češće imale problema s učenjem i pamćenjem.

– Znamo da je krvna grupa AB povezana s određenim faktorima zgrušavanja i proteinima u krvi – rekla je jedna od voditeljki istraživanja i profesorka medicine i patologije na Univerzitetu u Vermontu, Meri Kušman.

Rak želuca

Nažalost, još jedna loša vijest za osobe sa krvnom grupom AB. Za razliku od osoba sa krvnom grupom B ili 0, kod osoba sa krvnom grupom AB postoji za čak 26 odsto veći rizik za obolijevanje od raka želuca, zaključak je istraživanja objavljenog u časopisu “American Journal of Epidemiology”. Ako ste tip A, rizik je 20 odsto veći od onih sa tipom B ili 0, navodi se.

Krivac se može naći u bakteriji Helico pylori. Dvije trećine stanovništva nema nikakvih zdravstvenih smetnji povezanih s ovom bakterijom koja se nalazi u našem organizmu, ali ipak osobe sa krvnom grupom AB ili A mogu da imaju pojačanu reakciju imunološkog sistema na ovu vrstu bakterije, što može rezultirati povećanim rizikom od nastanka raka, objasnio je jedan od voditelja istraživanja Gustaf Edgren, epidemiolog u Univerzitetskoj bolnici Karolinska u Švedskoj.

Srčana oboljenja

Ako imate krvnu grupu 0, znajte da ste srećniji od drugih. Vaša krvna grupa vam je “osigurala” 23 odsto manji rizik od srčanih oboljenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Harvardu. Osobe s AB i B krvnim grupama najrizičniji su “kandidati” za ovakve vrste oboljenja, a stručnjaci navode da je to najvjerovatnije povezano sa većom sklonošću upalama, što na kraju može dovesti i do srčanih oboljenja.

Press