“Braća Mamić vladaju Dinamom”, naslov je teksta njemačkog portala T-onlajn.de, koji svojim čitaocima objašnjava protiv koga to Bajern igra večeras u Ligi šampiona.

U uvodu teksta, autor piše kako je dobra stvar što na Dinamovim utakmicama više nema “huligana i radikalnih navijača okupljenih pod imenom Bed Blu Bojsi, ali upravo ti “zli” Bojsi samo su simptom teške bolesti hrvatskog fudbala”.

A kad autor piše o “bolesti hrvatskog fudbala”, onda, prije svega, misli na djelovanje braće Mamić.

“Braća Mamić optuženi su za pronevjeru, utaju poteza, podmićivanje. Zdravko Mamić je govorio kako je to laž i politička zavjera i da će on i njegov brat dokazati nevinost. Međutim, čini se da je Dinamo samo vrh ledenog brijega”, piše T-onlajn.

Taj portal navodi da je Dinamo oštećen za više od 15 miliona evra, a da su Mamići, prema policijskoj istrazi, utajili i više od 1,6 miliona evra poreza.

“Nije ni čudo da Bojsi viču Mamićima da su lopovi i da zbog toga bojkotuju utakmice. U Minhen dolazi oko 5 hiljada navijača i svi će opet postaviti pitanje: Gdje je otišao novac? Dinamo je u posljednjih 10 godina zaradio 150 miliona evra na transferima igrača, poput Luke Modrića i Marija Mandžukića”.

Takođe, njemački mediji pišu da je Zdravko Mamić pravi gospodar hrvatskog fudbala, kao i da je predsjednik HFS Davor Šuker samo obična marioneta.

“Kad je početkom septembra Šuker smijenio Niku Kovača, mnogi su odmah posumnjali da se Zdravko Mamić bacio na posao. Kovačev nasljednik postao je Ante Čačić, prilično nepoznat trener, za koga se smatra da je Mamićev čovjek. Hrvatski navijači su odmah reagovali, jer Mamić od njihove svetinje pravi privatni tim”, zaključuje T-onlajn.de.

Tiražni Bild jutros na naslovnoj strani predstavlja Dinamo kao klub skandala. Navode da ih nakon Olimpijakosa i susreta s kontroverznim gazdom Evangelosom Marinakisom, osumnjičenim za namještanje utakmica, čeka klub čiji čelnici takođe imaju pravosudnu omču oko vrata. Podsjećaju na istragu USKOK-a, optužbe za prevaru i utaju poreza, te čuveni “rikverc” koji hrvatski reprezentativci tokom karijere vraćaju svom fudbalskom ocu Zdravku Mamiću. Bild piše i o problemu koji Dinamo godinama ima s navijačima i ističe da istragu pravosudnih organa, Mamići ocjenjuju kao politički obračun.

Zoran Mamić je u Njemačkoj izjavio da nema razloga za brigu, “jer on i njegov brat nisu kršili zakon”.