Tako mi Hrista, Alaha, Krišne i Manitua, sto odsto sam siguran da će jednog lijepog dana, kad se konačno završi sapunica u vezi s prekompozicijom vlasti u Federaciji BiH, a možda i na državnom nivou, doći do nekakvog nezapamćenog belaja, tektonskih poremećaja, zemljotresa, biblijskog potopa!

Ko preživi – pričaće! A kako da preživiš ovakvu muku, gdje ni nakon godinu dana još nije kristalno jasno ko je u ovoj zemlji vlast, ko opozicija, ko kosi, a ko vodu nosi?

Nakon prošlogodišnjeg burnog predizbornog ljeta, još burnije jeseni, dramatične postizborne zime, intrigantnog proljeća, šokantnih ljetnih preokreta i trenutne pregovaračke zajebancije u smislu “s ovima nikako nećemo, ali, u suštini, sa svima nekako možemo”, duboko sam ubijeđen da samo rijetki entuzijasti i nepopravljivi mazohisti i dalje uživaju u vijestima i novinskim člancima u kojima se po milioniti put prave kombinacije ko će s kim napraviti novi “istorijski dil” i ovu nesrećnu zemlju povesti u bolju budućnost.

A sve je, koliko juče, izgledalo tako razumljivo i jasno. Nakon što se dočepala komadića vlasti na nivou BiH, opozicija iz Srpske trebalo je da naredne četiri godine komotno “prcka” Dodika i SNSD preko SIPA, Suda i Tužilaštva BiH. Na drugoj strani, vladajuća kasta u RS i dalje bi ogorčeno branila srpske interese od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja, povremeno prijeteći referendumima. U Federaciji BiH je poslije izbora jedino bilo sigurno to da Bakir i Fahro ne mogu zajedno čak ni u “halu”, a kamoli u vlast. A onda je nespojivo postalo moguće, po nekima čak i izvjesno!

Bakir i Fahro ne samo da se više ne gade jedan drugome, već su, kao što neko nedavno napisa, u duhu Kurban-bajrama spremni da prevaziđu sve međusobne razlike. Ne pomenuše šta je s međusobnim optužbama za kriminal i politička ubistva. Dragan Čović i njegov HDZ, navodno, upiru k’o maniti da Dodikov SNSD, zajedno s Fahrinim SBB-om, postane dio nove reformske vlasti na bh. nivou. Opozicija u RS, iako se malo primirila, tvrdi da nije odustala od namjere da s “papcima” ili bez njih prigrabi skupštinsku većinu. Istovremeno, Pavićev DNS nastavlja da se blamira, pokušavajući da razne levate uglavi na direktorske pozicije.

Stanje u psihijatriji je manje-više redovno. Svi ludaci su na broju.

Press