Manastir u kome počiva Sveti Vasilije Ostroški je mesto na kome su mnogi vernici pronašli svoj spas…

Manastir Ostrog je tokom cele godine najposjecenije svetiliste u Crnoj Gori, a posle Hristovog groba i Svete gore, ovo je treće najposećenije svetiliste u hrišćanskom svetu. Razlog za to su brojna čuda koja se dešavaju u stenovitom crkvenom zdanju.

Reke vernika posećuju manastir u koji dolaze pešice, a veliki procenat posetilaca su i bračni parovi koji ne mogu da imaju dece. Nemali je broj žena koje su posle posete večnoj kući čuvenog svetca ostale u drugom stanju, a sve do jedne veruju da ih je upravo Vasilije blagoslovio pa su zatrudnele.

Veruje se da je vinova loza koja raste iz stene u čuvenom manastiru lekovita, tačnije da njeni plodovi leče neplodnost.

Čudotvorna vinova loza

Mitropolit Vasilije se upokojio u manastiru Ostrog, a na mestu na kome je ispustio svoju dušu je nikla vinova loza, koja se i danas može videti. Nedugo zatim, mitropolit Vasilije je kanonizovan za sveca Srpske pravoslavne crkve, koja svake godine 12. maja proslavlja spomen na njega.

Od tada, pa do današnjih dana se neprekidno događaju čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a verujući uz njegovo ime ne propuštaju da kažu i slava Mu i milost.

Manastir posećuju pripadnici svih vera

Na zvaničnom sajtu manastira se stalno pojavljuju novi tekstovi koji svedoče koliko su velika čuda Svetog Vasilija Ostroškog, a u pohode manastiru gotovo svakodnevno dolaze poklonici, od kojih mnogi nisu pravoslavne vere.

U Gornjem manastiru se nalaze 2 male crkve: gornja crkvica posvecena Časnom Krstu, gde je Sv. Vasilije proveo poslednje godine svog zemaljskog života u postu i molitvi. Druga, donja crkva posvećena je Vavedenju Presvete Bogorodice, gde se danas čuvaju mošti ovog Svetitelja.

Kako je Vasilije postao svetac?

U času smrti svetog Vasilija kelija se zablista neobičnom i nadzemaljskom svetlošću. Telo Svetog Vasilija ostroški monasi sahraniše u grob ispod crkvice Svetog Vavedenja Majke Božje.

Narod je počeo da dolazi na njegov grob i moliti mu se, kao što su dolazili i za vreme njegovog zemnog života. A na grobu su se  počela dešavati mnogobrojna čuda, koja ni do danas u Ostrogu ne prestaju.

Predanje kaže da se, sedam godina nakon smrti Svetca, tadašnjem igumanu manastira Sveti Luka u Župi kod Nikšića, Rafailu Kosijerevcu, često se javljao u snu, naređujući mu da dođe u Ostrog i otvori njegov grob. To se ponovilo dva puta, jer Iguman svom snu nije pridavao važnost. Tek treći put Iguman je odlučio da ispriča svoj san bratiji, koji se dogovoriše da odu pod Ostrog.

Kada su otvorili grob sv. Vasilija, našli su telo potpuno neoštećeno, žuto kao vosak, a mirisalo je na bosiljak. To je, dakle, bio pravi dokaz da je Vasilije Ostroski uistinu svetac.

Njegove mošti su smestili u Ćivot gde i danas počivaju.

Izvor: KURIR