Rusija traži da SAD sklone svoje avione iz sirijskog vazdušnog prostora, kako ne bi došlo do incidenata tokom ruskih udara po pripadnicima takozvane “islamske države”.

Moskva je pozvala Vašington da ukloni avione – potvrđuje “Foks njuz”, pozivajući se na visokog američkog činovnika.

On tvrdi da SAD, za sada, neće mijenjati planove svog ratnog vazduhoplovstva u vezi sa operacijama u Siriji.

Rusi izvršili prve vazdušne udare?

SAD vjeruju da je Rusija počela kampanju vazdušnih udara u Siriji u blizini Homsa, rekao je danas jedan američki zvaničnik.

Ovaj izvor rekao je da je Moskva obavijestila Ameriku o svojoj operaciji sat prije njenog pokretanja.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan dodao je da je informacija o vazdušnim udarima preliminarna i odbio da saopšti bilo kakve detalje, uključujući broj napada i korištenih aviona.

Američka vojna komanda za sada ne želi da komentariše ove navode.

Visoki američki činovnik saopštio je dopisniku “Foksa” DŽenifer Grifin, koja se bavi pitanjima nacionalne bezbjednosti SAD, da ruski zvaničnici zahtevaju da američki vojni avioni hitno napuste Siriju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin dobio je dozvolu parlamenta da koristi vazdušne snage van granica Rusije.

Rusi već obučavaju sirijske snage da potisnu islamiste iz Palmire i oslobode ostatke rimskog grada, što bi bila velika pobjeda rusko-sirijske kolacije i ujedno označilo preokret ratu sa takozvanom “islamskom državom”.

Oslobađanje rimskog grada neće samo ojačati poziciju Asada, već će postati i veliki simbol novog pristupa Moskve na Bliskom Istoku, navodi “Gardijan”.

Jedan od najsavremenijih aerodroma u Siriji nalazi se samo 50 milja od Palmire i sirijska vojska već nekoliko mjeseci planira da izvrši napad na području ovog grada.

Prije sedam dana Damask je odložio napad zbog straha da će islamisti uništiti preostali dio rimskog grada.

Međutim, ovi strahovi su sada elimisani, jer su, u međuvremnu, islamisti pokazali da će uništiti te hramove i bez napada na svoje položaje.

Asad tražio pomoć u pismu Putinu

Sirijsko predsjedništvo saopštilo je danas da je povećanje ruske vojne pomoći ovoj zemlji rezultat zahtjeva koji je predsjednik Bašar al Asad uputio u pismu ruskom kolegi Vladimiru Putinu.

“Svako povećanje ruske vojne podrške Siriji dešava se kao rezultat zahtjeva sirijske države”, navodi se u saopštenju.

Gornji dom ruskog parlamenta prethodno je odobrio Putinov prijedlog da se ruska vojska angažuje u Siriji.

Zvaničnici u Moskvi rekli su da će to biti vremenski ograničena kampanja u kojoj će se koristiti samo avijacija, kao podrška sirijskoj državi u borbi protiv terorista iz “Islamske države”.

Oni su napomenuli da je zvanični Damask prethodno zatražio pomoć Rusije.

SRNA