SNSD smatra da je “osnovni ugovor između Islamske zajednice i BiH, koji je usvojio Savjet ministara sa trojicom ministara iz ‘Saveza za prevare’ – Mirkom Šarovićem, Draganom Mektićem i Igorom Crnatkom diktat šerijata, te samo još jedna potvrda izdajničke politike takozvanog Saveza za promjene i podaničkog odnosa prema bošnjačkim strankama u sarajevskoj vlasti”.
“Dok je SNSD bio na vlasti, takav ugovor nije mogao proći kraj Sredoja Novića, ministra civilnih poslova, a sada je prošla cijela Islamska deklaracija Alije Izetbegovića, koju je njegov sin Bakir servirao SDS-u i PDP-u, a oni samo aminovali”, saopšteno je iz SNSD-a.

U ovoj stranci ističu da ovim ugovorom Savjet ministara obavezuje sav javni i privatni sektor u BiH, dakle sve ustanove i preduzeća i svakog poslodavca, da muslimanima obezbijedi vrijeme za klanjanje “džuma namaza”, slobodne dane za odlazak na hadžiluk, prostorije za molitvu, pravo da se mogu odijevati po muslimanskim običajima i takvi dolaziti na posao.

“Posebno je važno po članu 14. tog ugovora prema kome Islamska zajednica može štampati novine i časopise, osnivati preduzeća, radio i televizijske stanice, te imati slobodan pristup državnim medijima, a bez obaveze da to čini u skladu sa zakonima koji važe za te oblasti”, navodi se u saopštenju.

Iz SNSD-a podsjećaju da su “više puta upozoravali na izdajničku probosansku politiku takozvanih predstavnika Republike Srpske u sarajevskoj vlasti, koju čine SDS, PDP i NDP kao poslušnici Bakira Izetbegovića”.

SRNA