Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić konstatovao je da su pripremljeni ozbiljni unutarsrpski sukobi u Republici Srpskoj, koje provode predstavnici Srpske koji čine vlast u zajedničkim institucijama BiH, a produkuju predstavnici stranaka iz FBiH, prije svega SDA.

“Ne možemo da budemo taoci zaglavljene politike vrha SDS-a u Sarajevu koja treba da se lomi sukobima unutar Republike Srpske preko leđa građana”, poručio je Stevandić, koji je član Slobodnog demokratskog srpskog kluba.

On je naveo da je aktuelna koalicija u Savjetu ministara BiH vidljiva i u opštinskom parlamentu u Kotor Varošu, gdje novu skupštinsku većinu čini SDS, PDP i SDA, te da je vjerovatno plan da takva većina u budućnosti bude i u parlamentu Srpske.

“Naša je dužnost da to spriječimo i poručujemo da predstavnici Vlade Srpske i i Savjeta ministara BiH moraju da sarađuju, jer su izabrani od građana Srpske. Nemaju pravo da grade jedinstvo u FBiH, a haos u Srpskoj. Kad su to mogli Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, mogu i oni”, naglasio je Stevandić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Stevandić je naveo da Slobodni demokratski srpski klub u parlamentu Srpske ima svoje informacije o štetnom djelovanju predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH, koje će uporediti sa informacijom SNSD-a.

“Moj lični motiv je očuvanje stabilnosti Republike Srpske, njenog ustavnog kapaciteta, nadležnosti i sprečavanje komunikacija sa federalnim partnerima koji će predstavnicima Srba nuditi udobne funkcije, a plaćati ih resursima Republike Srpske”, rekao je Stevandić.

On je naveo da se u njegovoj politici ništa nije promijenilo i da i dalje kritikuje neprocesuiranje biznismena Mileta Radišića i bivšeg ministra zdravlja i socijalne zaštite Srpske Ranka Škrbića, ali da zbog svoje borbe protiv kriminala i korupcije neće da uništava institucije Srpske.

Stevandić je ocijenio da kriminala ima i u Sarajevu, kao i u Srpskoj, ali da je Tužilaštvo BiH u funkciji da “priču prebaci na Republiku Srpsku”.

“Za šest godina nisu reagovali o šest vreća zlata /porodice Izetbegović/, ali jesu za pet dana o kilogramu zlata. To je ista priča Tužilaštva o ratnim zločinima – osuđujte i procesuirajte samo ili većinom Srbe”, konstatovao je Stevandić.

Govoreći o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, Stevandić je podsjetio da je odluka o referendumu u proceduri, te da političke manipulacije ili ostrašćenost neke strane ne doprinosi boljoj atmosferi.

Upitan da li će se priključiti nekoj političkoj stranci, Stevandić je odgovorio da nigdje nije otišao, iako se sa njegovim imenom mnogo licitira.

SRNA/Press