Nekadašnji predsjednik Narodne skupštine RS i jedan od osnivača SDS-a, Momčilo Krajišnik, tvrdi da aktuelnog predsjednika RS Milorada Dodika za vrijeme rata nije zaštitio od hapšenja zbog navodnog šverca cigareta te da je anegdota, koju je tim povodom za BN televiziju ispričao bivši šef Predstavništva RS u Moskvi, Gordan Milinić, najobičnija izmišljotina!

Komentarišući za Press prekjučerašnje gostovanje Milinića u emisiji “Puls” BN televizije, prilikom kojeg je on, između ostalog, ustvrdio da je bio “svjedok afere” kada je Dodik, prema njegovim riječima, trebalo da bude uhapšen zbog šverca cigareta, ali da ga je od toga “spasao Momčilo Krajišnik”, prvi predsjednik NSRS za Press je rekao da se događaj o kojem je pričao Milinić – nikad nije dogodio!

– Gordana Milinića poznajem dobro i smatrao sam ga korektnim i dobrim čovjekom. Zbog toga nikako ne mogu da povežem s njim ovo što je ispričao. Milorada Dodika nikad nisam zaštitio od bilo kakvog hapšenja i šverca cigareta! Nažalost, ogovaranja i neistine koje se plasiraju u javnosti više nisu rijetkost, već su postali masovna pojava – kaže Krajišnik.

Piše knjigu

Dodajući da vjeruje da je Milinićeva priča o njegovoj navodnoj “zaštitničkoj ulozi” prema Dodiku nastala na osnovu slične anegdote koju planira da objavi u knjizi koju već duže priprema, Krajišnik tvrdi da se čak ni u rukopisu u kojem svjedoči o pokušaju ratnog ministra policije RS da uhapsi jednog narodnog poslanika, nigdje ne pominje ime aktuelnog predsjednika Srpske!

Spreman za suočavanje

Gostujući u emisiji “Puls” BN televizije Gordan Milinić je između ostalog izjavio da je banjalučko pravosuđe odbilo njegovo svjedočenje u vezi s aferama u kojima je, navodno, učestvovao aktuelni predsjednik RS. S druge strane, Milinić je pohvalio rad Suda i Tužilaštva BiH.

– Promjenom vlasti na nivou BiH došlo je do promjene i u Sudu i Tužilaštvu BiH, tako da su oni otvoreni za nove dokaze. U svakom trenutku spreman sam da se suočim s Dodikom – rekao je Milinić.

– U knjizi, koju planiram da objavim, napisao sam da je jedan ministar unutrašnjih poslova RS dolazio kod mene i tražio odobrenje da za hapšenje jednog narodnog poslanika. Kada sam tog ministra pitao šta je pomenuti poslanik kriv, odgovorio mi je da se radi o političkom protivniku i da će mu “nešto već pronaći kao krivicu”. Tome sam se žestoko usprotivio, jer čovjeka ne možete hapsiti bez dokaza. Imena tih ljudi čak ni u rukopisu nisam pominjao, jer kao čovjek koji vjeruje u boga napravio bih grijeh da nekog optužim bez razloga. Pretpostavljam da je Milinić negdje uspio da pročita taj dio moje knjige, ili mu ga je neko prepričao, pa je to poslije povezao s Dodikom – ističe Krajišnik.

Anegdota

On, na kraju, tvrdi da ne samo da nije štitio Dodika od hapšenja, kako je izjavio Milinić, već da, prema njegovim riječima, nikad nije čuo za bilo kakav šleper cigareta koji je, navodno, za vrijeme rata zaplijenjen kod Doboja, a pripadao je aktuelnom predsjedniku Srpske.

– Stalno se priča o nekakvim šleperima, a ja za nešto takvo nikad nisam čuo! Anegdota koju je ispričao Milinić, što se mene tiče, nikad se nije dogodila. Ne znam da li je Milinić tu anegdotu doživio s nekim drugim. Sa mnom sigurno nije – tvrdi Krajišnik.

Za komentar o najnovijim optužbama bivšeg šefa Predstavništva RS u Moskvi na njegov račun juče smo ostali uskraćeni od predsjednika RS Milorada Dodika, koji nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Press