Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je danas da je ova stranka spremna da, eventualno, proširi skupštinsku većinu na razinu BiH, ali da među strankama koje bi mogle dati doprinos toj većini nema prostora za SNSD i Savez za bolju budućnost (SBB).

Bosić je, nakon sjednice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, rekao novinarima da SNSD i SBB, nisu kompatibilne s političkim projektom SDS-a i pokretanjem borbe protiv korupcije u BiH i Repubici Srpskoj.

Predsjednik SDS-a ne vidi nikakvu mogućnost da u narednom razdoblju dođe do značajnije promijene skupštinske većine na razini BiH i rekonstrukcije Vijeća ministara BiH na bilo koji način.

On je naglasio da je zadovoljan radom predstavnika SDS-a u Vijeću ministara BiH, kao i suradnjom koja postoji s ministrima iz ostalih političkih stranaka koje čine većinu.

Komentirajući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića prema kojoj su SBB i SNSD dobrodošli u vlast na razini Federacije BiH, Bosić je rekao da je ta razina sasvim druga priča u koju se SDS ne želi uključivati.

“Mi smo skupštinsku većinu kao Savez za promjene napravili sa SDA, HDZ-om BiH i Demorkatskim frontom (DF) i ne vidimo razlog, ni mogućnost da se po tom pitanju bilo šta promijeni”, kaže Bosić.

Predsjednik SDS-a izrekao je niz pohvala na račun ministra transporta i komunikacija BiH iz DF-a Slavka Matanovića, navodeći da je “riješio nekolio problema poput digitalizacije”.

Prema Bosićevim riječima, Predsjedništvo SDS danas je razmatralo situaciju u Republici Srpskoj i upozorilo na teško financijsko stanje, koje se prije svega odnosi na dodatno zaduživanje i sve veći deficit u proračunu.

“Zabrinuti smo za budućnost Republike Srpske, prije svega s tih stajališta. Tražimo od vlasti Srpske da se okrene rješavanju problema građana i doprinese stabilizaciji političkih prilika”, rekao je Bosić.

On je najavio da će SDS pojačati svoje političke aktivnosti nakon, kako je rekao, “neke vrste ljetne stanke”, naglašavajući i da slijedi “vruća politička jesen”.
Radončić: SBB neće u koaliciju s SDS-om

Savez za bolju budućnost (SBB) BiH neće u koaliciju sa SDS-om, rekao je Srni predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić.

– SBB neće u koaliciju sa SDS-om i u tom smislu podržavamo stav Mladena Bosića, kaže Radončić./Srna/HMS/