Proročanstvo “da će Srba u Bosni ostati za pod jednu šljivu” mogla bi postati realnost, jer po nekim procjenama u naredne dvije decenije Republika Srpska mogla bi izgubiti gotovo deset odsto svojih stanovnika.

Gostujući na jednoj od ovdašnjih televizija, ugledni banjalučki novinar Brane Božić, koji za sebe kaže da ima “dobar pregled igre”, u nedjelju je nedvosmisleno poručio šta je suštinski problem opstanka Republike Srpske i jasno ponovio da nas, sasvim sigurno, neće ubiti nikakve reforme, zakoni i političke odluke, već nestanak naroda i upola izgubljena bitka s bijelom kugom.

Da je stvar jasna pokazuju krajnje poražavajuće, ali zvanične statistike prirodnog priraštaja, odnosno mortaliteta u Republici Srpskoj, nad kojima malo ko kome je stalo do budućnosti može ostati ravnodušan. One kažu da u posljednjoj deceniji godišnje prosječno umre oko 3.000 ljudi više nego što ih se rodi! Slika postaje nešto jasnija kada se pomenuta cifra pretvori u prosječan broj stanovnika neke od, recimo, manjih opština Srpske, što u prevodu znači da nam bijela kuga svake godine uzme po jednu opštinu.

Za većinu političara, bez obzira na to da li su vlast ili opozicija, brojevi su, čini se, samo listići na biračkim mjestima. Ali, upravo glasovi naroda u nestajanju daju im i zakonski legitimitet da nakon dobijanja funkcije, za natalitet i priraštaj, uglavnom ne urade ništa. I tako je već godinama, decenijama…

Demokratskim putem izabrani, uživaju u bezobrazno visokim platama, s enormnom imovinom i u lažnom ubjeđenju, kao da će živjeti još najmanje pet vijekova. Ipak, koliko god to željeli, činjenica je da istovremeno ne mogu ručati za tri stola, ni spavati na tri bračna kreveta i da njihovo “slojevito” bogatstvo, suštinski, ne znači mnogo. Realno, većina onih koji bi trebalo da brinu za natalitet i budućnost, već su namirili bar tri pokoljenja i osigurali budućnost praunucima, ali im to isto bogatstvo ne znači puno ako će njihovi potomci živjeti u zemlji bez kuća i ljudi, pa služili oni i za izborne cikluse.

Ukoliko ostane bez sistemske podrške i nastavi s ovakvom stopom priraštaja, Republika Srpska će kroz nekoliko decenija ostati bez djece, a onda će biti potpuno svejedno da li je još entitet, obradiva zemlja ili samostalna i nezavisna država.

Press