Prijedorčanka Nevenka Nena Aljetić uspješno spaja hobi i posao- njen frizerski salon u kome uljepšava brojne sugrađanke već gotovo pet godina, kao jedinstven primjer u Srpskoj, služi i kao galerija u kojoj izlaže svoja umjetnička djela.

– Tu sam ranije slikala u pauzama između poslovnih obaveza, pa je to bio i slikarski atelje. Međutim, sada ovdje samo izlažem slike koje radim kod kuće – kaže poznata prijedorska frizerka, koja i dalje slika akrilnim bojama, iako je u proteklom periodu isprobala i mnoge druge slikarske tehnike.

Do sada je naslikala preko stotinak slika a svoj art salon sa hiljadu boja, kako ga naziva, ove godine je preuredila u smislu da slike dođu do izražaja, a posao ne ispašta.

– Moje mušterije, prijatelji i prolaznici, pa i neki akademski obrazovani prijedorski slikari imaju o ovome dosta pozitivno mišljenje. S obzirom na medijsku pažnju, brojni sugrađani već znaju da slikam pa i nema iščuđavanja kao ranije, a mogu se pohvaliti da su moja djela otišla na razne kontinente i zemlje, najviše u Njemačku ali i do Australije i Kanade, u Sloveniju, Austriju, Švedsku, Švajcarsku… Ipak, najveći broj slika sam poklonila – navodi naša sagovornica.

Inače, ova dama je u svijet umjetnosti ušla nakon što je, gledajući dekorativne tapete, pomislila-Ne želim ih kupovati, nabaviću boje i ukrasiti zidove svog frizerskog salona.

– Poslije sam poželjela da slikam i nabavila potrebnu opremu. Naravno, prije upuštanja u slikanje posavjetovala sam se sa nekim akademskim slikarima koji su mi preporučili da radim sa pomenutim akrilnim bojama, jer se brzo suše i praktične su za početnike – prisjeća Aljetićeva, koja u osnovnoj i srednjoj školi nije briljirala iz predmeta likovno vaspitanje.

– Takođe, u bližoj familiji niko nije pokazivao afinitet za slikanje ili bilo šta što bi asociralo na umjetnost, a ja nisam posjećivala izložbe slikara i drugih umjetnika u gradu na Sani. Međutim, to se u međuvremenu promijenilo – navodi Nena i upoređujući slikanje i frizerski zanat, objašnjava da se dobra frizura mora napraviti za tačno određeno vreme, dok slika može nastajati i sporije, a ponekad se da i popraviti.

– Obje stvari traže perfekciju, međutim ako je mušterija nezadovoljna frizurom, više vam neće doći, dok je sa slikama lakše, jer nisu žive. Ipak, oba posla su vezana za estetiku i kreativna, pa kao što uživam u pravljenju revijalnih frizura kombinujući ih sa cvijećem, raznim umecima i ukrasima, tako uživam i u slikanju. U slike unosim što više motiva cvjetova, leptira i ptica, nastojeći da su mi boje tople i vesele, dok tamno i mračno ne volim – objašnjava Nevenka koju slikanje opušta i smiruje.

– Kada u ruke uzmem kist i pustim sebi neku tihu muziku, jednostavno uđem u neki drugi svijet. To je definitivno lijek i odmor za dušu. Nisi napet i niko ti ne smeta. Samo istisneš boje i pratiš svoju viziju. Zato ću jednom, kada odem u penziju, vjerovatno više da slikam – najavljuje Nena.

I mušterije Aljetićeve ističu da njen salon sada izgleda kao jedna mirna oaza.

– A to što slika nas uopšte ne čudi jer je jako kreativna i svestrana u pravljenju frizura – napominju naše sagovornice i nadaju se da će Aljetićeva “proći” na konkursu za izložbe slika koje će biti organizovane naredne godine u lokalnom Muzeju Kozare.

Slikarka duše!

Nena je prvu samostalnu izložbu slika pod imenom „Impresija“ imala prije nekoliko godina u Pozorištu Prijedor. Sve je upriličila i povodom 20 godina bogatog profesionalnog iskustva pa su neki posjetioci rekli da Prijedor nije samo grad slikara, već i frizera koji slikaju.

– U svom likovnom izrazu ne korača stopama naivaca i amatera. Ne priznaje umjetničke pravce niti teoriju akademizma. Slika ono što tog momenta zaželi, srcem, a ne mozgom. Ona je slikar duše i ovdje se radi o istinskoj ljubavi za estetiku – kaže poznati prijedorski slikar Mesud Hodžić.

Press/Bojan REČEVIĆ