Pet dana prošlo je od sačekuše u centru Banjaluke u kojoj je ubijen narko-diler Nebojša Čubrilović (33) iz Ljubljane, a za sada niko nije osumnjičen za tu surovu likvidaciju.

Policija nema ni naznaka ko bi mogao da stoji iza ubistva, a više istražilaca iz Banjaluke upućeno je u Ljubljanu, kako bi ih kolege iz Slovenije detaljnije upoznale sa istragom koja je protiv Čubrilovića vođena u toj zemlji, zbog sumnje da se bavio krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Izvor blizak istrazi za Press otkriva da svi tragovi kojima policija trenutno raspolaže vode ka Sloveniji i nije isključeno da je ubica došao iz te zemlje.

Pogođen iz “škorpiona”?

Nebojša Čubrilović ubijen je 1. oktobra oko 23 časa ispred stana u Gundulićevoj ulici, gdje je živio kao podstanar. Ubica ga je čekao iza betonske ograde u susjednom dvorištu i, u trenutku kada je ulazio u stan, ispalio je prema njemu više hitaca iz pištolja, kalibra 7,65 milimetara. Policija sumnja da je u zločinu korišćen automatski pištolj “škorpion”, ali još čekaju potvrdu vještačenja.

– Ubijeni Čubrilović ne prolazi kroz policijske evidencije u BiH i sve kriminalne aktivnosti za koje je osumnjičen dovedene su u vezu sa Slovenijom i drugim zemljama. On je u Banjaluci boravio kratko, ne duže od dva mjeseca, što je malo vremena za sticanje smrtnih neprijatelja. Nije nemoguće, ali svi tragovi kojima raspolažemo vode ka Sloveniji i navodnim poslovima s drogom, zbog kojih je u julu za njim raspisana međunarodna potjernica – rekao je izvor iz policije.

Kokain u moru

On objašnjava da je tokom boravka u Banjaluci Čubrilović kontaktirao s malim brojem ljudi. Ta lica su ispitana i svi su “prošli” operativne provjere.

– Čubrilović je u Banjaluci bio potpuni anonimus. Nije imao bliskih prijatelja i kretao se u malom krugu ljudi. Provjerili smo sva lica s kojima je viđan u društvu i ispostavilo se da oni imaju čvrst alibi. Otkrili smo i da je na dan ubistva Čubrilović više puta telefonom kontaktirao s jednom osobom u Banjaluci. Međutim, u svim tim kontaktima nije pronađeno ništa sporno, pa čak ni mogući motiv za ubistvo – kaže sagovornik Pressa.

Upravo zbog toga više istražilaca iz Banjaluke, s rukovodiocima kriminalističke policije na čelu, upućeno je u Sloveniju, kako bi se detaljnije upoznali sa istragom koja je vođena protiv Čubrilovića. Ono što je istražiocima najviše zapalo za oko jeste priča o navodnom gubitku više stotina kilograma kokaina, vrijednog između 10 miliona i 20 miliona evra, koji je grupa krijumčara bacila u more zbog kvara na brodu, a s kojom je navodno bio povezan Čubrilović. Takođe, provjerava se i da li je Čubrilović iz Slovenije pobjegao zbog saznanja da mu se sprema hapšenje ili je možda čak sumnjao da neko planira da ga likvidira.

Nerasvijetljeni zločini

Inače, ovo nije prva mafijaška sačekuša u Banjaluci koja se pripisuje obračunima narko-grupa, a koja do danas nije rasvijetljena.

U aprilu 2013. godine, ispred ulaza u zgradu u Kozarskoj ulici u naselju Kočićev vijenac ubijen je Jasmin Imširović (47), zvani Žabin. Ubica je u njega ispalio dva metka iz pištolja, a neposredno prije pucnjave stanari su pred zgradom čuli povike “policija, policija”. Imširović je imao bogat policijski dosije i dovođen je u vezu s trgovinom narkoticima, ali i teškim imovinskim deliktima.

U februaru 2010. godine, ispred vikendice u Čokorskim poljima ubijen je Ruško Pajić (45). Napadač je Pajića sačekao u dvorištu i u trenutku kada je pred vikendicom zaustavio automobil “pežo 407”, ubica je prišao vozačevim vratima i u njega je ispalio rafal od 12 metaka, od čega je samo jedan hitac u grudi bio smrtonosan. Ubica je pobjegao ukradenim “audijem”, koji je pronađen zapaljen kod crkve na Brankovcu. Pajić je u oktobru 2008. godine u Beogradu hapšen sa više od pola kilograma heroina i 150 grama kokaina, a MUP Srbije označio ga je kao člana narko-grupe Ognjena Šekularca.

Press