Meštani Šopića, ljuti na popa Tešića što hoće da im sruši crkvu stradalu u oluji, pisali patrijarhu da ih zaštiti ili menjaju veru

LAZAREVAC – Da bi sprečili lokalnog paroha da im sruši crkvu, meštani sela Šopić nadomak Lazarevca napisali su pismo patrijarhu Irineju u kojem ga mole za pomoć. Ukoliko ona izostane, prete da će kolektivno preći u islam!
– Ako ne dobijemo vašu podršku, koju očekujemo kao vernici i vaši iskreni mirjani, bićemo prinuđeni da, bože me prosti, pređemo kolektivno u islam kako bismo po pozitivnim zakonima Republike Srbije dobili bolju zaštitu za naše objekte i da kao naši stari mučenici na taj način čuvamo našeg Gospoda Isusa Hrista u srcu, a na glavu stavimo bilo koju kapu koja će nam omogućiti da od bahatosti i bilo čije samovolje zaštitimo naše svetinje – piše u pismu koje su Šopićani uputili patrijarhu.

Crkva stara 150 godina

Nevolje su počele kad je selo u julu prošle godine pogodilo nezapamćeno nevreme. Za samo nekoliko minuta tornado je oduvao krovove sa stotinak kuća i čitav zvonik crkve stare 150 godina. Ali umesto da je popravi, kako tvrde nezadovoljni meštani, njihov paroh Mirko Tešić rešio je samovoljno da sruši svetinju i na njenom mestu podigne nov hram, uz izgovor da su temelji stare crkve slabi i da je na tom mestu proradilo veliko klizište.

Predrag Lazarević, potpisnik pisma upućenog patrijarhu i potomak Todora Lazarevića, sveštenika koji je zajedno s parohijanima 1869. godine izgradio crkvu, kaže za Kurir da mu nisu jasni motivi kojima se rukovodio pop Mirko kad je odlučio da sruši staru crkvu.

Pismo primljeno u Patrijaršiji… Patrijarhu Irineju sve objasnili

Uklonio spomenike

– Geolog sam po struci i vrlo dobro znam da ispod crkve nema nikakvog klizišta. O popovoj tvrdnji da temelji nisu dobri uludo je i trošiti reči ako se zna da crkva na svom mestu stoji netaknuta gotovo 150 godina – izričit je potomak graditelja crkve. On navodi da su bili bezuspešni svi pokušaji za dogovor:
– Pop radi po svom. Već je skinuo krov i bakarnu opšivku s crkve i bez potrebe premestio spomenike poginulim ratnicima iz balkanskih ratova i Prvog svetskog rata. On ne želi da sarađuje, mada je Zavod za zaštitu spomenika obustavio radove na rušenju crkve.

Šopićani poručili Irineju
DOZVOLITE DA CRKVU POKRIJEMO NAJLONOM!

Vaša svetosti, mi smo laici, prost svet, verni narod. Mi ne znamo mnogo o pitanjima visoke teologije i kulture. Ali ono što sigurno znamo jeste da naša crkva pod hitno do Miholjdana mora biti pokrivena, makar najlonom, kako ne bi do proleća bila nepovratno izgubljena. Mi vam se zato obraćamo sa ovom molbom, kao našem duhovnom poglavaru i domaćinu naše svete SPC, te vas molimo da nam dopustite da kao parohijani sela Šopić svojim radom i sredstvima pokrijemo crkvu, te da je tako zaštitimo od predstojećih kiša i snegova – pišu Šopićani patrijarhu Irineju.

Pop bez komentara
TEŠIĆ: NEMAM BLAGOSLOV DA DAJEM BILO KAKVE IZJAVE

Sveštenik Mirko Tešić nam je u kratkom razgovoru rekao da nema blagoslov da daje bilo kakve izjave vezane za sukob s meštanima Šopića. On je kazao da se za sve druge informacije vezane za rušenje stare i podizanje nove crkve možemo obratiti Eparhiji šumadijskoj.

Kurir