Odlukom albanskih vlasti Tirana i Elbasan su hermetički zatvoreni gradovi uoči fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije.
Pojedini putni pravci su blokirani, situacija se kontroliše sa zemlje i iz vazduha, a na terasama zgrada oko stadiona će moći da budu samo oni koji u njima žive.

Srpska reprezentacija u sredu stiže u Albaniju, utakmica se igra u četvrtak, a za obezbeđivanje tog događaja predviđeno je oko 2.000 policajaca kojima će pomagati pripadnici bezbednosnih službi.

Oni će, kako su javili albanski mediji, kontrolisati situaciju na svakom koraku kako bi, kako se navodi, bio izbegnut svaki mogući incident.

Drastične blokade drumskog saobraćaja su predviđene od aerodroma Rinas do Tirane i stadiona u Elbasanu

Briga za bezbednost poverena je drugom čoveku policije Aljtinu Ćatu, koji je u izjavi za dnevnik Šekuli rekao da su te “naizgled drastične mere preduzete radi sprečavanja inidenata”.
Prema njegovim rečima, blokada puteva od aerodroma do Tirane, odnosno elbasana počeće danas od 17 do 20 časova, a u blizini hotela Šeraton, gde će odsesti srpska reprezentacija, neće bti dozvoljen prolaz pešacima, saobraćaj i parkiranje.

Navijači će do elbasan Arene morati da putuju preko Drača, drugom maršrutom od one kojom će se kretati reprezentacija Srbije, objasnio je Ćato.

Jake policijske snage će, kaže, biti locirane u Elbasanu i oni već imaju iskustva u taktičkim potezima kontrole na daljinu opasnih osoba koje bi mogle da ugroze miran tok utakmice.

Elbasan će biti pod kontrolom sa zemlje i iz vazduha kako bi bezbenost bila garantovana od početka do kraja. Uvedena policijska pripravnost će trajati do kraja fudbalskog susreta.

Ulaz na utakmicu neće biti dozvoljen maloletnima, a svi ljubitelji sporta će sa sobom morati da imaju lične karte. Na stadion neće biti moguće unošenje čvrstih predmeta, flaša, vatrometa, metanih predmeta…

Svi restorani u blizini stadiona će biti zatvoreni od podneva do kraja utakmice. Na balkonima zgrada oko stadiona neće biti dozvoljeno prisustvo osoba koje nisu članovi porodica koje u njima žive.

Visoke zvaničnike koji će, kako se očekuje, prisustvovati utakmici obezbeđivaće pripadnici grarde.
B92