U pravu je Leon Koen, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kad tvrdi da je “fatalna zabluda svih naših lidera što najvažnije odluke donose potpuno sami”. Eksplicitna preciznost te definicije, nažalost, ne pogađa tragično lidere nego nacije i društva koje vode.

Jer, koje je to sankcije doživio Vojislav Šešelj? Početkom devedesetih prošlog vijeka od Srbije napravio je „Farmu”, u javni govor uveo primitivizam, on i Milošević urnisali su Srbiju kao niko u njenoj istoriji. Opet se pojavio na „Farmi”, Pinkovoj i srpskoj, rejting u srpskom političkom bunjištu opet vrtoglavo raste. Ali vojvodin povratak dragocjen je za sve srpske prostore: Sad je bar jasno da je „Farma”, kako politička tako i ona Pinkova  prosvjetiteljsko-duhovna hrana i pravo lice Srba s obje strane Drine.

S tim u vezi parlamentarnih izbora u Srbiji do kraja godine svakako će biti. Prva najava tih učestalih srpskih političkih pojava s garnirungom užasne gnjavaže, loše probave i bljuvanja za svačiji ukus, viđena je s vađenjem iz naftalina priče o Ivici Dačiću i Miši Banani, Šarićevim partnerom. Jer, socijalisti su počeli da rastu, treba ih na vrijeme smjestiti u magareću klupu i šapnuti im “znamo šta ste radili prošloga ljeta, ako ne budete dobri, objaviće Pink”.

Premijer Vučić nije još odlučio da li će biti izbora i “odlučiće do kraja oktobra”, a kampanja je već počela. Predizborna kampanja je prirodno Vučićevo okruženje, ali odluku je donio prije dvadesetak dana prilikom posjete Vašingtonu, kad se uoči njegovog susreta s potpredsjednikom Bajdenom tempirano pojavilo pismo petorice senatora koji potpredsjednika SAD opominju “pazite koga primate”. U pismu piše svašta, da u Srbiji nema elementarnih medijskih sloboda, pominju se premijerov brat, premijerov kum i ljudi pod čijom su kontrolom svi važni tokovi novca u zemlji. Ubrzo se ustanovilo da iza pisma stoji kompanija “Kontinental vind Srbija” gdje su akcionari zet i sestra Vučićeve ministarke Kori Udovički. Tu aferu o američkoj firmi “Kontinental vind”, koja se američkim vlastima žalila da je spriječena da investira u Srbiju, dosad bi pokrila prašina da je nije podgrijao predsjednik DS-a Bojan Pajtić.

Petrović, Vučićev kum i direktor „Elektromreža Srbije”, tražio od Lidije Udovički reket od dva miliona evra, tvrdi Pajtić? Teško da će ova predstava popraviti rejting demokrata. Ćorav je to posao, jer opozicija ne nudi ništa novo, svoju nesposobnost prikriva svakodnevnim pljuckanjem na Vučića. Jeste im to posao, ali slaba vajda. Vučić će opet pobijediti na izborima, što za njega i neće biti neki profit, jer njegovu političku dugovječnost neće određivati opozicija nego njegovi saborci. Nakupilo se oko njega mnogo bašibozluka, od ministara Gašića, Lončara, Mihajlovićeve do… Pun voz. Kako vrijeme bude odmicalo, on će sve više energije trošiti da ih odbrani, tonuće s njima. Ta pukotina je danas ozbiljna, niko je neće zakrpiti. Kad smo na temi političke dugovječnosti knez Milo Đukanović lebdi iznad svih zakona gravitacije. Vlada 26 godina, pokušao je da ukine sve što je srpsko, ćirilicu, SPC, Srbe, Njegoša… Nije napravio novu državu, novu naciju, novu religiju. Jeste se obogatio i to je sve. DF mu je razapeo čadore ispred kabineta, traže da, konačno, u Crnoj Gori budu održani pošteni izbori.

Tako je i došao na vlast, pa je red da negdje traži azil.

Press