DS je platio 100 hiljada maraka za tajno snimanje kontroverznog biznismena Mile Radišića. Ovo je za RTRS potvrdio Goran Suvara, čovjek koji je snimio razgovor i primio novac.

Podsjećamo, SDS je juče na svojoj internet stranici objavio audio snimak u kojem se čuje kako Mile Radišić optužuje ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za, kako je naveo, koruptivne radnje.

Suvara danas tvrdi, da su mu iz SDS ponudili milion maraka, da ubijedi Milu Radišića, da iskompromituje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Za sve što tvrdi nudi sate audio materijala, ali i fotografije. Za materijal, koji je juče objavljen, Suvara kaže, da je sniman prije 6 do 7 mjeseci i da je premontiran.

Suvara priznaje da je od SDS-a zauzvrat dobio 50.000 evra, a da mu je ponuđeno milion maraka da ubijedi Milu Radišića da iskompromituje predsjednika Srpske Milorada Dodika.

Goran Suvara priznaje da je lice sa potjernice, a da je Republiku Srpsku napustio zbog navodno montiranog procesa. Njegov prijatelj Boris ga je, tvrdi, povezao sa Nebojšom Vukanovićem, savjetnikom Mladena Bosića, a potom dogovorio i zajednički sastanak u Beogradu.

SUVARA (U Beograd je došao Nebojša Vukanović, imam slike, sjeo sam tamo. Nebojša Vukanović mi je objasnio da je Milorad Dodik kriminalac, da oni imaju dokaze. Da bi trebalo po svaku cijenu nešto uraditi. On je čuo da ja imam bliske odnose sa Milom Radišićem. Ponudio mi je ogromnu svotu novca za tri rečenice glasa Mile Radišića. Najprije nisam mogao vjerovati da ću dobiti 100.000 maraka za tri rečenice.)

Suvara tvrdi da je na spornom snimku sa Milom Radišićem komentarisao tekst koji se pojavio na jednom blogu o navodnom “mrkonjićkom klanu”.

SUVARA (On je rekao ne razumijem se ni u bankarske poslove, ko je ko, neko mi je rekao neki bankar da izgleda mrkonjićki klan želi da kupi neku banku)

Nakon SMS poruke od Mladena Bosića u kojoj je, kako tvrdi Suvara, od njega tražio da se nađe sa izvjesnim Dadom, uslijedio je i novi poziv od Vukanovića i prijedlog za susret.

SUVARA (Donijeli su mi na ruke 50 hiljada evra, prilikom preuzimanja tih para nisam bio sam, bio je taj moj drug Boris, bio je Dušan, bila neka cura koja radi u lokalu gdje su oni meni na ruke za te tri rečenice isplatili 50 hiljada evra)

Međutim, nakon ove isplate, prema iskazu Gorana Suvare, isti dan dobio je novu ponudu – ovaj put od Boje Gašanovića, načelnika opštine Istočni Stari Grad.

SUVARA (Gorane, ti si vjerovatno blizak sa Milom Radišićem. Što nećeš da nam kažeš, ali mi to znamo da je Milorad Dodik oprao 15-20 miliona maraka kroz zgradu Mile Radišića. Ti ako možeš, sad ti dajemo ovo, daćemo ti milion, ne interesuje me kako, dal ćeš ti napiti Milu Radišića, dal ćeš ga ti drogirati. Navedi ga da to kaže dobićeš milion, malo nestvarna priča…)

Goran Suvara tvrdi da je Mile Radišić u opasnosti. Traži od MUP-a i Tužilaštvo Republike Srpske da mu omoguće da da izjavu o tajnim snimcima i dokazima, koje, kako kaže, ima o onome što rade i pripremaju pojedinci iz SDS-a. Priznaje da je snimao Radišića, da je dio snimka isječen i da je Nebojša Vukanović tražio taj snimak kako bi se uvjerio da su Suvara i Radišić u dobrim odnosima.

RTRS