Dvadeset tri funkcionera koji su radili na rukovodećim pozicijama u ministarstvima na nivou BiH, zamjenici, pomoćnici i savjetnici ministara te sekretari ministarstava su dobili gotovo 346.000 KM na ime otpremnina za odlazak u penziju!

Novac je isplaćen iz budžeta osam ministarstava u periodu od 2006. godine do danas, navodi Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) u Sarajevu.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama BiH, funkcioneri prilikom odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu u iznosu šest svojih neto zarada.

Prema podacima do kojih je došao CIN, najmanje trojica su nakon primljene otpremnine nastavili da rade na istom poslu ili u drugim institucijama, protiv jednog je vođen krivični postupak zbog zloupotrebe položaja u vrijeme primanja otpremnine, dok za jednog postoji sumnja da nije ni dolazio na posao na osnovu kojeg je ostvario pravo na otpremninu.

Zamrzao status
Bosić: Pitanje političkog morala

Informacije o funkcionerima kojima su isplaćene otpremnine zbog odlaska u penziju zatražio je od Savjeta ministara poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Mladen Bosić.

Iz Generalnog sekretarijata Savjeta ministara BiH su proslijedili odgovore koje su dobili iz osam ministarstava uz napomenu da od Ministarstva spoljnih  poslova BiH podatke nisu dobili ni nakon urgencije koju su im poslali.

U izjavi za CIN Bosić kaže da nije moralno uzeti otpremninu i nastaviti raditi i primati platu u institucijama.

– Mnoge stvari se rade pod okriljem zakona tako da pretpostavljam da su i ovdje našli neku rupu u zakonu. Ovdje je riječ o političkom moralu – rekao je Bosić.

Slavko Marin je od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u BiH dobio otpremninu u iznosu od 24.616 KM za odlazak u penziju. On je u ovom ministarstvu radio do februara 2012. godine na poziciji zamjenika ministra, a poslije je još godinu dana, bio u produženom radnopravnom odnosu sa ovim ministarstvom, primajući takozvani “bijeli hljeb” u prosječnom iznosu od 4.000 KM.  Pri isteku tog prava, u februaru 2013. godine je dobio otpremninu, međutim zamrzao  je penzionerski status i zasnovao radni odnos na funkciji predsjedavajućeg Opštinskog vijeća Novi Travnik.

Živko Marjanac je 30. marta ove godine, predzadnji radni dan na poziciji zamjenika ministra odbrane BiH, dobio otpremninu od 25.492 KM za odlazak u penziju. Međutim, ni on nije otišao u penziju već na poziciju potpredsjednika Vijeća naroda RS.

U razgovoru za CIN Marjanac je rekao da on ne prima i platu i penziju jer rješenje o penziji još nije dobio. Trenutno prima 1.700 KM za rad u Vijeću naroda RS. Rekao je da političari svugdje u svijetu ne prestaju biti aktivni kada formalno počnu sa primanjem penzije.

Prema odluci Vrhovnog suda RS iz 2013. godine, svi penzioneri koji imaju ličnu penziju imaju pravo da rade i istovremeno primaju i platu ili naknadu i penziju.

U Federaciji je to pravo dato Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koji kaže da penzioneri sa više od 40 godina radnog staža i oni stariji od 65 godina, a sa 20 godina staža mogu u penziji zasnovati novi radni odnos i istovremeno primati i platu i penziju. Oni sa manje godina staža mogu raditi samo po ugovoru o djelu ako žele da imaju oba primanja.

Savjetnik ministra komunikacija i prometa BiH Drago Bilandžija je u oktobru 2007. godine od ovog ministarstva dobio otpremninu od 4.147 KM za odlazak u penziju, iako je na poziciju savjetnika ministra došao tek mjesec dana ranije. Nakon što je dobio otpremninu, ostao je da radi u toj instituciji na istoj poziciji – nastavio je da savjetuje ministra Božu Ljubića, a poslije i njegovog nasljednika Rudu Vidovića, sve do januara 2010. godine.

otpremnine1

Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH isplatilo je otpremninu za odlazak u penziju i Mirku Šekari u iznosu od 15.062 KM. On je otpremninu dobio na početku maja 2010. godine, odnosno u vrijeme kada je protiv njega vođen krivični postupak za zloupotrebu položaja. Šekara je optužen da je kao član Komisije za raspodjelu CEMT dozvola, Ministarstva komunikacija i saobraćaja BiH, pogodovao određenim osobama pri dodjeli dozvola za prevoz tereta. Šekara je u aprilu 2015. godine na Sudu BiH pravosnažno osuđen na tri godine zatvora.

Neistinit sadržaj

Na Sudu BiH trenutno se vodi krivični postupak zbog Ive Mire Jovića, još jednog funkcionera koji je ostvario pravo na otpremninu. Jović je savjetovao ministarku odbrane BiH Marinu Pendeš. U julu ove godine dobio je otpremninu od 12.158 KM, a u avgustu je potvrđena optužnica protiv Pendeševe. U optužnici je navedeno da je ona od juna 2013. do februara 2015. godine, kada je bila na poziciji zamjenice ministra odbrane BiH, izdala uputstvo tehničkom sekretaru da bez provjere da li je njen savjetnik Jović prisutan na radnom mjestu, uvijek evidentira njegovo prisustvo. Tužilaštvo tvrdi da je Pendeševa ovjeravala evidenciju prisustva na radnom mjestu, iako je znala da potpisuje neistinit sadržaj. Na osnovu toga je Jović dobio plate i druge naknade u iznosu od 16.970 KM.

Pendeševa je pred bh. poslanicima rekla da nema namjeru da podnosi ostavku na bazi podignute optužnice jer se ne osjeća krivom i da će to i dokazati u sudskom postupku.

Press