Muškarci se boje žena koje su ostavile bivšeg partnera, makar i podsvesno, pa će se radije odlučiti za onu koja je ostavljena…

Žene nakon raskida tuguju, a još su tužnije ako su ostavljene. No, sudeći prema istraživanjima, ne bi trebalo da očajavaju, jer su upravo tada – mnogo privlačnije muškarcima.

Naime, psiholozi tvrde da muškarce, kad saznaju da je žena ostavila partnera, to čini živčanim i takve žene izbegavaju. Žene pak preferiraju muškarce koji ostavljaju, a ne one koji su ostavljeni.

Kako kažu istraživači, spremnost muškarca da okonča određenu vezu kako bi pronašao nešto bolje žene mogu shvatiti kao pokazatelj određenog statusa.

Istraživanje se temeljilo na izmišljenom internet-servisu za pronalazak partnera koji su učesnici pregledali. Nakon gomile trivijalnih informacija o lažnim profilima osoba sa stranice, učesnici su došli do podatka o tome zašto je došlo do prekida prošle veze.

Postojale su tri mogućnosti – osoba je ostavljena, raskinula je sama vezu ili je odlučila da ne odgovori na to pitanje. Ukupno je bilo 198 učesnika, 102 žene i 96 muškaraca prosečne dobi. Većina učesnika su bili heteroseksualci.

Da ne dužimo – pokazalo se da se muškarcima više dopadala žena kada bi saznali da je ostavljena. S druge strane, žene koje su same okončale vezu i ostavile bivšeg partnera bile su i manje privlačne. Muškarci, prema rečima istraživača, žene koje su ostavile partnere smatraju dominantnima, što se kosi s njihovom percepcijom polnih uloga. Moguće je da takve žene smatraju previše izbirljivima i zahtevnima.

B92