U Palati Republike održan je sastanak predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. Pozivu su se odazvali lideri SP-a Petar Đokić, DNS-a Marko Pavić, SRS Dragan Đurđević i PUP-a Ilija Stevančević. Prisustvovali su i potpredsjednik SNSD Nebojša Radmanović i poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba Nenad Stevandić. Lideri SDS, PDP i NDP nisu se odazvali pozivu.

Nakon sastanka koji je trajao oko pola sata političke partije i predsjednik Srpske usaglasili su se da u Republici Srpskoj mora postojati jedinstvo kad je u pitanju zaštita njenih interesa. Do toga se kažu može doći jedino  razgovorima koji su danas odbili predstavnici opozicionih partija SDS, PDP i NDP. Iako nisu prisustvovali sastanku predsjendik Republike Milorad Dodik danas ih je ponovo pozvao na zajednički sastanak naredni petak u isto vrijeme.

Predsjednik Dodik žali što se  lideri stranaka SDS-a, PDP-a, NDP-a nisu  odazvali sastanku. Njihov nedolazak ocijenio je kao neprihvatljiv odnos prema Republici Srpskoj. Dodik je dodao da višemjesečna javna polemika o važnim temama zavrjeđuje da se odgovorni ljudi sastanu, da bi se koncipirali stavovi i smjernice.

I bez obzira, što su odlučili da odbiju njegov poziv na sastanak, predsjednik Srpske je, na zahtjev danas prisutnih političkih lidera, odlučio da zakaže novi, već sljedeće sedmice.

Potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da je potrebno zbijanje redova protiv svih onih koji se bore protiv Republike Srpske. Radmanović je naglasio da je takozvani Savez za promjene nizom poteza pokazao da ne misli na interese Srpske i da je vrhunac takvog ponašanja neodazivanje na poziv predsjednika Republike.

Istog mišljenja su i u Socijalističkoj partiji. Petar Đokić smatra da je nedolazak opozicije na konsultacije kod predsjednika pokazuje da te stranke nemaju minimum poštovanja prema ovoj instituciji Republike Srpske.

S obzirom na to da se lideri partija takozvanog Saveza za promjene nisu odazvali pozivu predsjednika Srpske, Nenad Stevandić kaže da o tome mora da raspravlja Narodna skupština.

Predsjednik Stranke ujedinjenih penzionera Ilija Stevančević izjavio je da je još 2013.godine uputio otvoreno pismo predsjedniku SNSD-a i predsjedniku SDS-a da prekinu međusobna napadanja, da se okrenu problemima u Republici Srpskoj i nagomilanim socijalnim problemima.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik ponovio je da je važno da Srpska bude vidljiva u svom kapacitetu na svakom mjestu u BiH. Nova prilika za sastanak lidera političkih stranka biće u petak, 16. oktobra.

RTRS