Priblažavanje SDS-a i SBB-a moglo bi biti u interesu BiH u jednom momentu, ako to lideri tih stranaka odluče, izjavio je danas u Sarajevu predsjednik SDA Bakir Izetbegović.
“Kažu da u životu i politici nikad ne treba reći nikad. Tako da ni ja ne bih rekao da se nikad neće dogoditi jer se dogodilo nešto što je bilo nevjerovatno prije godinu dana da se približavaju SBB i SDA. Radi se ono što je u interesu”, rekao je Izetbegović novinarima pred sjednicu Glavnog odbora SDA u Sarajevu.

Predsjednik SDA je rekao da će raditi na tome da se frontovi zatvaraju, kao i da za sada postoji otpor SDS-a da u koaliciju na nivou BiH uđe SBB, ali da ništa neće uslovljavati i preglasavati.

“Radićemo da se postigne da se svi odnosi popravljaju. U ovom času mislim da je realno to postići u Federaciji BiH i krenuti prema kantonima”, naglasio je Izetbegović.

On je dodao da je DF sam sebe definisao kao opozicionu stranku i da je vrijeme da donese odluku da napusti vlast.

Izetbegović je rekao da približavanje SDA i SBB-a nije nacionalno homogenizovanje nego saradnja i koalicija, te najavio da će uskoro sastati sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je negirao da je dogovoren sporazum ove dvije stranke.

“Ne znam za takav sporazum. Ovih dana vidjeću se sa Radončićem, pa ćemo dovršiti na tom nivou dogovor, a onda će se uključiti timovi i ići u detalje. To će sasvim sigurno biti ono što je na liniji već potpisanih dokumenata poput Reformske agende i vjetar u leđa reformskom kursu zemlje”, rekao je Izetbegović.

Sjednica Glavnog odbora SDA održava se u Gazi-Husrevbegovoj biblioteci u Sarajevu, a po njenom okončanju biće objavljeno saopštenje.

SRNA