Približavanje SDA i SBB i sve izvjesnije postizanje koalicionog dogovora između ove dvije stranke, što je do prije pola godine bilo skoro nezamislivo, ponovo je uzdrmalo, ionako turbulentnu bh. političku scenu.

Ulazak SBB-a u vlast Federacije, nakon što je DF izašao iz koalicije sa HDZ-om i SDA, sve je izvjesniji. U toku su intenzivna unutarstranačka dogovaranja – SDA je danas održala sjednicu Glavnog odbora koji je dao podršku Bakiru Izetbegoviću da nastavi razgovore s ciljem ulaska SBB-a u vlast. Za sutra je zakazan i Glavni odbor SBB-a. Istovremeno, eventualne promjene na bh. nivou još su neizvjesne. HDZ smatra da je rekonstrukcija Savjeta ministara logičan korak. Međutim, otpor prema ulasku SBB-a u Savjet ministara pokazuje SDS.

Današnja sjednica federalnog parlamenta i praktično je pokazala da SBB postaje dio većine u ovom entitetu i da razgovori sa SDA nisu samo puka priča.
“Nadamo se da će oni uroditi plodom, na kraju ulaskom SBB-a u izvršnu vlast FBiH, što samo po sebi nameće jednu logiku ulaska SBB-a na državni nivo”, rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH i potpredsjednik HDZ-a.

Bilo kakvoj promjeni u Savjetu ministara za sada se opire i SDS iz koje već danima ponavljaju kako oni imaju sporazum sa SDA i DF-om i kako ne treba mijenjati ono što funkcioniše.

“Mi ne vidimo nijedan realan razlog zašto bi u ovom trenutku mijenjali sadašnju kompoziciju skupštinske većine, odnosno Savjeta ministara, ja sam to prenio gospodinu Izetbegoviću”, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić.
U životu, naročito u politici nikad ne reci nikad – poručuje Bakir Izetbegović. Ističe da bi približavanje SDS-a i SBB-a moglo biti u interesu BiH.

” Ja ću raditi na tome da se evo i tu neki frontovi zatvore, da li će do toga doći ne znam, za sada imamo jedan otpor SDS-a, ja forsirati stvari neću, neću uslovljavati, nemam namjeru preglasavati, ali ćemo raditi na tome da se ti svi odnosi poprave”, naveo je predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Na Izetbegovićevu najavu mogućeg približavanja SBB i SDS, nije dugo trebalo da iz Srpske stignu prve reakcije.

” Ne možemo da pustimo da nam olako ulazeći Fahrudin Radončić u većinu u parlamentu BiH naprave većinu za promjene Ustava, a da RS ne reaguje na tu temu”, rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

“Vi znate da je SDS prije nekoliko dana rekao da ni po koju cijenu ne želi da vidi SBB, sad će Bakir da nared”, naveo je poslanik Slobodnog demokratskog srpskog kluba u NSRS, Nenad Stevandić.

U kojem pravcu će se stvari dalje odvijati u vezi sa većinom na bh. nivou moglo bi biti jasnije nakon sutrašnje sjednice glavnog odbora SBB-a i najavljenog skorog sastanka Izetbegović-Radončić u čijem je pomirenju, prema Izetbegovićevim riječima, ulogu medijatora imao lider HDZ-a Dragan Čović.

RTRS