Radi se o nedavnom istraživanju, koje je provedeno u Osaki • Njime su znanstvenici testirali lijek, koji inhibira protein, koji se može naći samo u spermi

OPCIJA za žensku kontracepciju ima koliko želiš.

No, što je s onom muškom? Jedno moramo priznati: davno su prošla vremena, kada smo mislili da djecu donose rode. Danas znamo da je za napraviti dijete potrebno dvoje i da trudnoća nije samo ženina odgovornost. No, ponekad se čini kao da je to i dalje tako.
Upravo zato, jedna vijest iz Osake, jako nas je zainteresirala, a radi se o nedavnom istraživanju, koje je provedeno, kojim su znanstvenici testirali lijek, koji inhibira protein, koji se može naći samo u spermi. Protein se zove kalcineurin, a nalazi se i u miševima, koji su bili ispitanici i u ljudima te je već dugo dobro poznato da je jedan od faktora muške plodnosti. No, različite vrste ovog proteina u testisima, otežale su znanstvenicima da izoliraju onaj koji utječe na spermu.
Međutim, čini se kako su oni učinili upravo to. Tretman testiranja, spermije čini manje fleksibilnima, a time oni imaju i manje mogućnosti putovati uzvodno i prodrijeti do ženskog jajeta.
Za sve muškarce koji se boje da bi to moglo utjecati na njihove “plivače”, imamo odlične vijesti: nakon što je miševima zaustavljeno liječenje, plodnost im se vratila u roku 7 dana. Lijek je kao metu imao samo spermije, dok kod ženskih kontacepcijskih pilula, one utječu na čitavo tijelo.
Iako je lijek testiran samo na miševima, stručnjaci nastavljaju s radom na njemu, kako bi ga uskoro mogli koristiti i muškarci.
Što kažete na ovo otkriće?
Index.hr