Lider DF-a, Željko Komšić, poručio je da je njegova stranka svoj politički cilj ostvarila onog trenutka kada je uspjela da izbaci iz vlasti Milorada Dodika, a uveže SDA i Savez za promjene!

– Naravno da se to nije moglo desiti bez volje i želje SDA i SZP-a, ali se desilo onda kada smo rekli SDA da mogu da računaju na nas u vlasti, samo ako u njoj nije Dodik i ako će to biti SZP. Tako je i došlo do formiranja Savjeta ministara BiH – rekao je Komšić za novinsku agenciju Patria.

On je istakao i da se lider HDZ-a BiH, Dragan Čović, ovome protivio, “ali nije imao kuda i morao je da pristane”.

– Čović nikada nije odustao od svog plana da ipak uvede Dodika u bh. vlast. Da bi se to desilo, mora prvo da eliminiše DF. SDA mu je to dopustila da uradi u Vladi FBiH, a vidjećemo da li će mu dopustiti izbacivanje SZP-a i DF-a, a uvođenje Dodika u Savjet ministara – rekao je Komšić.

On je napomenuo da njihovi kadrovi neće sami izaći iz Savjeta ministara, kao i da potpredsjednik FBiH Milan Dunović neće podnijeti ostavku, iako je DF opozicija u ovom entitetu. Međutim, ocijenio je da je ključ razvoja u rukama SDA, te da čak nije toliko važno da li će DF ostati dio koalicije na bh. nivou, koliko je “suštinski bitno da zajedno ostanu SDA i SZP”.

Press