Nikola, sin tragično preminule Jelene Trikić Dunović (32), Majke Hrabrost, koja je odbila liječenje tumora na mozgu da bi održala trudnoću i rodila ovog dječaka, juče je ugasio tri svjećice na rođendanskoj torti, a čestitke simpatičnom mališanu stigle su sa svih strana, od Srpske do Australije!

Nikolinom malom rođendanskom slavlju u kući u prijedorskom naselju Puharska prisustvovali su članovi porodice Dunović, otac Goran, deda Dane i Veselka, tetka Sanja sa kćerkama te Jelenini roditelji Vladimir i Milkica, kao i ostali Trikići koji su u grad na Sani potegli iz Drvara da požele dječaku sve najbolje.

Pravi filozof

Od rodbine i brojnih ljudi koji prate njegovo odrastanje dobio je lijepe poklone, a od tate trenerku i cipelice.

– Nikola je danas jedno zdravo, veselo, živahno, napredno i vrlo nemirno dijete koje nam bukvalno hoda po glavi, non-stop trči i ne prestaje sa pričom. Sve ga interesuje, i u sve se razumije. Za svoj uzrast čak je napredniji nego što bi trebalo da bude – kaže Goran Dunović i ne skriva da mu je sin majstor za nestašluke.

Ni ulice ni porodilišta!

Pojedini čitaoci Pressa iz Prijedora su i dalje razočarani što lokalno porodilište ili barem ulica u gradu na Sani nisu dobili ime Majke Hrabrost s ciljem afirmacije majčinstva. Naime, iako su ovu inicijativu podržali članovi Jelenine porodice i brojne lokalne ugledne ličnosti iz oblasti sporta, kulture, crkve, zdravstva, politike, obrazovanja i medija, do sada se niko nije mrdnuo da to realizuje do kraja.

– To bi bio odličan potez da žene koje žele da abortiraju o tome još jednom razmisle – ističu Prijedorčani.

– Čim okreneš glavu, već je nešto napravio, ali sve su to podnošljive sitnice. Ma dijete k’o dijete, šta da vam pričam. Na primjer, kada treba negdje ići, on je veliki, a kada treba jesti i spavati, onda je mali i gladan. Ma pravi je filozof koji zna kako da se izvuče – otkriva naš sagovornik i najavljuje da će Nikola od iduće godine krenuti u vrtić.

– I dalje ga slabo interesuju igračke. Lopte, bicikle, autiće izgustira za minut-dva, pa najviše voli da se poigra sa nekim običnim komadom drveta, šerpicom ili kašikom koje nosi po kući i dvorištu. Crtaće standardno voli, a “Medu i Mašu” bi mogao gledati dan i noć – ističe Goran od koga saznajemo da Nikola sve u vezi sa pokojnom majkom posmatra u skladu sa svojim godinama.

– Sada već polako zna neke stvari, tj. da njegova majka “živi na groblju ili na nebu”, pa kada god prođemo pored neke crkve spominje – Hoćemo ići da mami zapalimo svijeću… Uglavnom, još je mali da sve to do kraja shvati – kaže Goran i napominje da se priča o Jeleni, iako je često spominju, polako stišava.

Obilježavanje godišnjice

– Ipak, ostaje neizmjerno poštovanje i divljenje prema tom njenom činu – kaže ovaj nastavnik u  Osnovnoj školi “Majka Knežopoljka” u Knežici kod Dubice, koji će 18. novembra u Drvaru sa familijom obilježiti godišnjicu Jelenine smrti.

Podsjećamo, Jelena Trikić Dunović je preminula u novembru 2012. godine u KC Banjaluka. Od 2007. borila se sa teškim oblikom tumora na mozgu. Imala je dva operativna zahvata, a kasnije je liječena zračnom terapijom i citostaticima. Uprkos bolesti i preporukama ljekara, odbila je liječenje da bi stekla potomstvo. Povodom 9. januara i proslave i obilježavanja Dana i krsne slave RS Svetog arhiđakona Stefana, posthumno je odlikovana Ordenom krsta milosrđa.

Press/Bojan REČEVIĆ