Voćarstvo na području Prijedora intenzivno se razvija u proteklih deset godina, a prioriteti voćara su ulaganja u sisteme za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu.

U Udruženju voćara “Prijedor”, koje okuplja 80 voćara iz ove regije, ističu da je najveći problem s kojim se susreću nedostatak skladišta i to što nemaju siguran plasman voća.

– S obzirom na to da ne možemo uticati na vremenske prilike, ulaganja bi trebalo usmjeriti u sisteme za navodnjavanje, protivgradne mreže i mreže za zasjenjivanje zasada – kazao je predsjednik Udruženja Radivoj Vujković i dodao da je na ovom području najzastupljenija šljiva, potom jabuka i kruška. Prema njegovim riječima, rod voća ove godine bio je prosječan.

– Šljiva je podbacila skroz, a prinosi jabuke i kruške bili su solidni. Slična situacija je i sa jagodičastim voćem, koje je iz godine u godinu sve zastupljenije – kazao je Vujković. Istakao je da je izvoz voća u Rusiju dobro došao domaćim voćarima, ali da je još najzastupljenija prodaja na pijacama. Veliku podršku voćari imaju od grada Prijedora, gdje se iz budžeta, kroz Odjeljenje za poljoprivredu, izdvaja novac za podsticaje prilikom podizanja zasada voća.

Dragomir Vujković uzgaja jabuku na jednom i po hektaru, a među sortama preovladava ajdared. On kaže da je sistem za navodnjavanje “kap po kap” spas u godinama kao što je ova.

– Ove godine sam imao oko 50 tona jabuke. Industrijsku jabuku nije problem prodati, ona se traži, ali malo teže ide prodaja jabuke prve klase – rekao je Dragomir Vujković.

Iz Odjeljenja za poljoprivredu grada Prijedora ističu da je za podsticanje voćarske proizvodnje u proteklih deset godina iz gradskog budžeta izdvojeno 374.946 KM.

– Na području grada ima i jedan rasadnik voća na površini od 12 hektara, a sertifikovano je devet voćara – rekla je šef odjeljenja Tatjana Marić.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS isplaćuje premije za proizvedeno i prodato voće, na koje pravo imaju svi registrovani proizvođači u Srpskoj.

– Visina premije za proizvedeno i prodato voće, povrće i gljive utvrđuje se nakon obrade prispjelih zahtjeva, u skladu sa iznosom koji je utvrđen planom korišćenja sredstava i iznosi do 15 odsto od prosječne tržišne cijene po jedinici proizvoda – istakli su u ministarstvu.

Dani voća

U okviru manifestacije “Dani voća 2015”, koja je prvi put u Prijedoru organizovana ove godine početkom oktobra, održan je okrugli sto o temi “Resursi i mogućnosti za unapređenje plasmana voća u prijedorskoj regiji”.

Ovom prilikom razmatrane su mogućnosti umrežavanja, jačanja kapaciteta prijedorskih voćara, te uvođenje inovativnih aktivnosti.

Glas Srpske