Opozicija očekivano nije otišla na sjedeljku kod predsjednika Republike. Šteta, jer mogli su konačno da se ukažu na RTRS-u, i to uživo, pa da i Dodiku i javnosti saspu u facu sve što im je na duši. Mislite da u tom slučaju ne bi bilo direktnog prenosa konferencije za medije? Sasvim je moguće da ste u pravu, ali to svakako ne tangira previše funkcionere iz Saveza za promjene jer odavno, kada je RTRS u pitanju, primjenjuju taktiku “prazne stolice”.

U pitanju je, u SDS-ovim savjetničko-analitičkim krugovima vješto osmišljena taktika čiji je krajnji rezultat ništavan, kao što su neuspješne i još neke taktike u toj partiji, na primjer, rušenje SNSD-a sa vlasti. Kada je u pitanju RTRS, možda sam blesav, ali ne vidim šta je bolje, ako te već nekad i pozovu, nego doći na tu televiziju i reći im sve što si naumio. I nije to slučaj samo sa RTRS-om, dio opozicije takav pristup ima i sa drugim medijima, počev od Pressa pa nadalje, pa se ponašaju kao uvrijeđene mlade i nadmene veličine koje znaju na čemu zemlja stoji. Ali to je njihov problem. Ima u tom krugu mnogo više razumnih, nego nerazumnih, i zato stvari ne treba generalizovati.

Nesporno je, međutim, da u prizemnom političkom nadgornjavanju, opozicija protiv Dodika nema neke velike šanse. Školski primjer je predizborni TV duel Milorada Dodika i Ognjena Tadića, kada je Tadić pokušao da bude Dodik i – izgubio izbore. Osim što je to bio još jedan poraz pomenutih SDS-ovih savjetnika i analitičara, dokazalo se da na Dodikovom terenu uglavnom pobjeđuje Dodik. Možda zato ne bi bilo pogrešno da SZP-ovci predlože predsjedniku da novi sastanak organizuje u Narodnoj skupštini, pa da “odmjere snage”, bar na fizički neutralnom terenu. Dodikov mentalni sklop ionako ne mogu da promijene.

Došli ne došli, svesrpskog dogovora zasad neće biti. I to ne zato što Aleksandar Vučić smatra da nacionalna homogenzacija u BiH nije dobra, već zato što SDS nema potrebu da takav dogovor sklapa. Teoretičari narandžastih revolucija reći će da im je to naredio neko izvana, iako za to nemaju nikakve dokaze. Razumno gledanje na našu politiku pak navodi na prost zaključak. U sedmicama i mjesecima kada se SDS konačno dočepao sasvim solidnog kolača vlasti, ta stranka apsolutno ne želi da fotelje ponovo dijeli sa SNSD-om. Jer, na kraju krajeva, jedina politička taktika ovdje je samo podjela fotelja. Ko vam drugačije kaže, slobodno ga pošaljite na ono mjesto, zajedno sa programom i ideologijom koje vam spomene.