Islamski teolog šejh Imran Nazer Hosein izjavio je da bi Srbi, ako žele da islamski svijet razumije istinu o Srebrenici, trebali da osnuju državnu komisiju od najumnijih ljudi i kada svi kažu istinu zaključke ponude svijetu.

On ipak ne vjeruje da bi CIA to dozvolila po cijenu egzekucije cijele komisije.

Šejh Imran Hosein je za “Večernje novosti” rekao da je Otomansko carstvo na području Balkana zasijalo sjeme zla među narodima koje je ostavilo ožiljke i koje je engleska deklaracija o Srebrenici trebalo dodatno da produbi da na ovom području nikada ne dođe do pomirenja.

On je srpskoj javnosti postao poznat kada je u julu digao glas protiv prijedloga rezolucije u Savjetu bezbjednosti UN u kojoj je navedeno da su Srbi počinili genocid nad muslimanima.

“U Srebrenici nije bilo genocida, jer bi to značilo da je cio jedan narod -srpski, krenuo da uništi drugi narod – muslimanski. To se nije dogodilo. Pokušaj da se u Savjetu bezbjednosti donese rezolucija koja bi stavila pečat na ovakvo viđenje istorije svakako nije imao za cilj pomirenje naroda na Balkanu, kao što su Britanci to tumačili”, rekao je tada šejh Imran Hosain.

On je poručio da je genocid, između ostalog ono što su zapadni Evropljani napravili kada su došli u Ameriku i kada su, kako je naglasio, Indijance zgazili kao bubašvabe.

Večernje novosti/Press