– Mi smo ovo napravili povodom ulaska u doba krmokolja. Elem, ja još nisam vidio toliko istovremeno nasmijanih ljudi, pa nije slučajno što Mirko Komljenović Mirkan, Dušan Jokić Dule i Igor Kalaba svojim autorskim formama i skečevima već godinama oduševljavaju domaću i regionalnu javnost – rekao je gazda Neđo Gojić ili, kako ga omladina naziva, gospodar holesterola i prvi jahač “svinjokalipse”.

Inače, “Sirotanovići” su dan uoči nastupa naglasili da je njihovo gostovanje u Prijedoru, sudeći po interesovanju čaršije i medija, manje egzotično jedino od dolaska Nudžejme Softić i osmijeha Marka Pavića. Poslije su ocijenili da su kod Neđe Debelog spoznali antimateriju.

– Glavni utisak sa nastupa kod Neđe Brkatog, koji više ne zaslužuje epitet debeli jeste to da stupanjem u tu kafanu prestaju prostor i vrijeme. Ozbiljno, to je kao da uskačete u knjigu Daglasa Adamsa. Čitava kafana sjedi za dva stola! Gdje to ima?! Studenti i matori alkosi, metalci i džiberi, fine djevojke i krmetina koja se puši sa tanjira. Zapravo, uputili smo inicijativu naučnicima iz CERN-a da ispitaju da li je oko Neđe neka vrsta jakog gravitacionog polja koje drži tu amorfnu masu na okupu – naveli su ovi humoristi.

Rekordna posjeta

Oni su potvrdili da će opet doći.

Prikupljena pomoć Tuđmanima, Izetbegovićima i Miloševićima!

Na gostovanju AKT “Alija Sirotanović”, povodom obilježavanja 20 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prikupljena je određena svota novca za pomoć porodicama Milošević, Tuđman i Iz(m)etbegović.

– Oni su najzaslužniji što se danas na eksjugoslovenskim prostorima živi u nezapamćenom blagostanju. Neka nam se jave i dostave svoje tajne žiro račune, pa da im proslijedimo pare. J..o ih brat materin – rekli su organizatori.

– Sjajno smo primljeni i sa nastupa nosimo iskustvo koje se stiče na 10 “normalnih”. Prosta stvar, stendap komedija potekla je iz kafane, tih glasnih i zadimljenih engleskih i francuskih krčmi i pabova, gdje si se morao prvo izboriti, čak i potući za riječ, a tek onda nešto i reći, i to bez mikrofona. Nastup kod Neđe bio je baš takav i zato je tako jedinstven. Pozvali bismo ovom prilikom sve ljude da posjete Neđinu kafanu, ali nećemo. “Ono” nije za svakoga – poručili su “Sirotanovići”, koji će već u srijedu u banjalučkom Domu omladine sa početkom u 20.30 održati predstavu “U gradu sumnjivog murala”.

Kako god, ostaće zapamćeno da je zbog gostovanja “Sirotanovića” Neđo oborio rekord u novim gostima, koji nisu stigli samo iz Prijedora.

– Bilo ih je mnogo iz Banjaluke i okolnih gradova, a imali smo i dva puna automobila iz Siska. Svi su se, narodski rečeno, upišali od smijeha i rike, kao nerasti pred klanje – otkrili su organizatori.

Kao što soka i malog piva opet nije bilo i nikada neće biti, svi su se držali rokenrola i hevi metal muzike, s tim da su prava atrakcija, koju je Neđo prvi put pripremio za goste, bile tri atraktivne, mlade i oskudno odjevene hostese iz Banjaluke. One su dodatno podgrijale atmosferu u krčmi, točeći ljudima Neđinu domaću rakiju iz Volara, a služile su i “domaću i neprskanu punomasnu prasetinu”.

Avangardni bastion

– Nadamo se da su gosti spoznali šta je Neđina sveta tajna krmoklanja, ali i pravo značenje latinske poslovice “Inter pedes virginum gaudium est iuvenum”. U prevodu: “Među nogama djevice leži zadovoljstvo mladića” – naglasili su organizatori.

Oni su poručili da je i dalje otvoren konkurs za profesionalnog tješitelja Gojićevih svinja prije klanja.

– Da nije Neđe, teško bismo ove godine vidjeli “Sirotanoviće”, koji pomažu da ova krčma izađe iz andergraunda i postane mejnstrim mjesto u gradu – rekao je jedan od gostiju iz Prijedora.

Podsjećamo, kafana-restoran, čijem su imenu kumovali kilogrami gazde Neđe – a priča se da ih ima oko 150 – od 1993. godine nalazi se u krugu prijedorske Zelene pijace. Prkoseći renoviranju, modernizaciji, internetizaciji i digitalizaciji planete, ovaj avangardni bastion i jedna od posljednjih oaza doajena kafane izazvala je pažnju cijelog regiona nakon što su u njoj organizovani Svjetsko prvenstvo u brzom jedenju čvaraka, tzv. Čvarkijada, na kojoj je pobijedio Mirsad Mrkalj, zatim Rakijalinovo kao parodija na Valentinovo, Veče klasične muzike, Hronerski doček Nove godine i nezaboravni “Neđzit fest”, festival muzike, veselja i prasećeg pečenja.

Press/Bojan REČEVIĆ