Srpski član Predsjedništva BiH i lider PDP-a, Mladen Ivanić, tvrdi da nema razloga za bilo kakvim promjenama u Savjetu ministara BiH, pa tako ni za eventualnim ulaskom Saveza za bolju budućnost u vlast na nivou BiH!

Ivanić kaže da Savez za promjene ima dogovor sa partnerima iz Federacije BiH, da nije ničim nezadovoljan da bi bilo šta mijenjao, a na kraju krajeva, ističe on, niko od partnera iz FBiH do sada nije ni ponudio ulazak SBB-a u vlast na nivou BiH.

– Znači, uopšte ne postoji zvaničan prijedlog, tako da ja ne vidim razlog da se u to uplićemo. Odnosi u FBiH su stvar stranaka iz FBiH, ako se one dogovore da SBB uđe u vlast, mi tek tada eventualno možemo razgovarati o tome. U ovom trenutku ništa više o tome ne mogu da kažem – kaže Ivanić.

Prije nekoliko dana ste kategorično rekli da, dok ste vi član Predsjedništva BiH, SNSD neće ući u vlast na nivou BiH?!
Sa Dodikom samo kao član Predsjedništva!
Hoćete li u petak na sastanak kod predsjednika RS?

– Ja se mogu sastati sa Dodikom samo kao srpski član Predsjedništva BiH, ali kao predsjednik PDP-a i jedan od lidera Saveza za promjene ne jer je to zajednička odluka SZP-a. Dakle, ako se budem i sastao sa Dodikom, a ne vjerujem da će to biti u petak, sastaću se u funkciji srpskog člana Predsjedništva BiH, a ne kao lider PDP-a.

Postoji li mogućnost da vi kao srpski član Predsjedništva BiH sazovete jedan takav sastanak?

– Rekao sam već da razmišljam o tome, ali vidjećemo još da li će do toga doći.

– To nije moguće jer ne vidim nijedan razlog, niti potrebu za tim. Koncepcijske razlike su prevelike, a s druge strane, ne vidim zašto bih ja težio saradnji sa partijama koje nemaju više nikakvu ideju i koje su deset godina na vlasti na nivou RS ili BiH. Sve što je trebalo da urade, mogli su za to vrijeme da urade, a nisu uradili ništa.

Kako vi to možete spriječiti ako bude formirana nova parlamentarna većina?

– Ne mogu ako u parlamentarnoj većini budu svi osim Saveza za promjene, ali bih baš volio da vidim tu parlamentarnu većinu. Dakle, SNSD može da uđe u vlast na nivou BiH ako mu to omogući Bakir Izetbegović.

Zar to ne ide u prilog tvrdnjama iz SNSD-a da SZP igra kako Bakir svira?

– To Dodik vjerovatno govori iz svog iskustva dok je sarađivao sa Bakirom Izetbegovićem. Što se nas tiče, mi vodimo svoju politiku i ja čvrsto stojim iza nje. SZP nije uradio nijednu stvar na štetu RS i to se pričinjava samo Dodiku i SNSD-u.

Kako komentarišete izjavu funkcionera SBB-a Fehima Škaljića da ulazak SNSD-a u vlast na nivou BiH ne može biti razmatran dok postoji zahtjev za referendum?

– On ima pravo na takav stav, ali što se mene tiče, RS apsolutno ima pravo na referendum. Ovaj nije najsrećniji, nije izabrano ni najbolje pitanje, ali RS ima pravo na referendum i osporavanje tog prava je pogrešno. Ja ovakav referendum ne bih organizovao i nadam se da će i Dodik naći rješenje da se izvuče iz referendumske priče, a vidim da ga traži. A ako se bude odustalo od referenduma, ja neću likovati.

Vjerujete li da je SNSD spreman da odustane od referenduma radi ulaska u vlast na nivou BiH?

– Ne mislim da je zbog toga spreman da odustane, ali njegov ulazak u vlast na nivou BiH ne zavisi samo od njega, već i od mene kao člana Predsjedništva BiH.

A kako ocjenjujete izjavu Željka Komšića da je najvažnije da SZP i SDA ostanu zajedno?

– Komšić ima svoju političku koncepciju i pravo da to kaže, ali ponavljam da SZP dobro radi svoj posao. U najkraćim crtama, zaustavili smo priču o promjenama ustava i okrenuti smo ekonomiji. Mi smo zadovoljni svim partnerima u Savjetu ministara BiH jer možemo da vodimo svoju politiku.

Press