Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić negira upletenost u aferu prisluškivanja i tajnog snimanja.

Na konferenciji za novinare, koju je održao u Banjaluci, kaže da nije izdao nalog za tajno snimanje banjalučkog biznismena Mile Radišića.

Iako je Nebojša Vukanović savjetnik Mladena Bosića, Mektić kaže da je Vukanović „slobodni novinar“ i da ima pravo doći do informacije, pa i ako ju je platio.

“Vojnim krilom SNSD” i “tzv. javnim servisom” nazvao je našu medijsku kuću. Mektić nije birao riječi, pa su se na meti našli naši novinari i njihova djeca. Mektić nije znao da da pravu informaciju da li je protiv Mile Radišića podignuta međunarodna potjernica.

Tako se konferenciju za novinare pretvorila u predstavu za javnost. Veći dio svog obraćanja posvetio je kritici Televizije Republike Srpske, nazivajući je “tzv. javnim servisom”.

I nije se na ovom zaustavio. Otišao je i korak dalje. Osim komentarisanja uređivačke politike uzeo je sebi za pravo da uđe u živote pojedinih novinara i njihove djece. Mektić je iznio i neistine, da na RTRS-u nema medijski prostor i da ga nikad nismo pozvali da gostuje u nekoj emisiji, a samo u posljednjih mjesec dana dva puta je pozivan da gostuje u Dnevniku i političkoj emisiji “Aspekt”.

Na ovoj konferenciji za novinare reagovale su i kolege iz drugih medijskih kuća. Upozoravali su Mektića da je skrenuo s teme. Nakon toga, Mektić je i dalje pokušavao da diskredituje našu medijsku kuću. Evo i kako:
“Od botoksa se ne vidi lice novinara. Predlažem da se još u bordel boji ofarba studio ili u pink i onda ćemo imati najt klub. Kakvi vi poruke šaljete s onakvim facama”.

Poruku Mektiću poslalo je Udruženje novinara Republike Srpske kao i Klub novinara Banjaluka. Osuđuju način komunikacije koji ne priliči ministru.

Mektić nestručno i nespretno demantuje umiješanost SDS-a u aferu snimak. Kaže da nije izdao nalog za snimanje Radišića, i da ne vidi ništa sporno ako je Nebojša Vukanović platio snimak:”Pa molim Vas Nebojša Vukanović je slobodni novinar. Šta ja imam s tim i ako je kupio…”

Mektić kaže da ga je zvao Mile Radišić, ali mu nije palo na pamet da ga primi. Sekund nakon, drugačijeg je mišljenja.

Mektić je rekao da će od Tužilaštva BiH zatražiti da pošalje tužioca u Beograd da razgovara s odbjeglim Milom Radišićem.

Dok Mektić tvrdi da za Radišićem nije raspisana potjernica iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, institucije kojoj je upravo Mektić nadređen, tvrde suprotno.

Uređivačkiu kolegijum RTRS-a najoštrije osuđuje ponašanje ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je na današnjoj pres konferenciji u Banjaluci na najprimitivniji način vrijeđao novinare RTRS-a i njihove porodice. Uređivački kolegijum traži od Dragana Mektića da se se javno izvini novinarima naše kuće i njihovim porodicama.

Opširnije u video prilogu…

RTRS