Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je hrvatski “Јutarnji list”, blizak najvišim krugovima u Hrvatskoj, iznio nabrutalnije laži da njegovu porodicu nisu ubile ustaše, te naglasio da se ubijeni od ustaške ruke u njegovoj familiji broje desetinama.

Vučić, koji je svoju izjavu za javnost potpisao kao “sin običnog srpskog izbjeglice Aleksandar Vučić”, istakao je da su njegovu porodicu pobile ustaše u Drugom svjetskom ratu, a da su u posljednjem ratu sve kuće Vučića srušene i spaljene.

– Onima koji brane ustaše i koji prikrivaju njihove zločine, želim manje mržnje i vjerujem da će shvatiti da njihovim prljavim napadima i besmislenim izmišljotinama nisu donijeli ništa dobro ni svojoj zemlji ni svojoj budućnosti – istakao je Vučić.

On je ocijenio da “Srbi i Hrvati imaju bolju i drugačiju budućnost od one koju joj žele pojedini medijski i politički poslenici iz Hrvatske”.

– Kao predsjednik Vlade Srbije navikao sam i moj posao je da trpim brojne neistine, ali nikada nisam pomislio da će bilo kome na kugli zemaljskoj pasti na pamet da, kao oružje u borbi protiv država ili lidera drugih država, koristi najbrutalnije laži i napade na nečije porodice – naveo je Vučić.

On je dodao da je hrvatski “Јutarnji list”, valjda usljed političkih poraza koji su doživjeli poslije napada na Srbiju, objavio tekst u kome se ruga ubijenim članovima porodice Vučić, govoreći kako ih ustaše, ustvari, nisu pobile.

Istine radi, Vučić je saopštio da su oca njegovog oca, Anđelka, jednog od najbogatijih srpskih domaćina u selu Čipuljić, ustaše odvele u prvoj grupi i nedugo zatim likvidirale.

– Moj otac ga nikada nije ni vidio, jer se rodio nakon njegove smrti. Ubili su ga, a nama su kao porodici poznata imena ustaških koljača koji su u tome učestvovali i potkazivača i neposrednih izvršilaca – naveo je Vučić.

Takođe, na početku Drugog svjetskog rata ubijeni su i Stevo Vučić, Ilija Vučić, Đorđo i Rajko Vučić, najbliži srodnici Vučićevog oca.

U posljednjem ratu, sa početka 90-tih godina prošlog vijeka, od hrvatske granate stradao je Dojčin Vučić.

– Na strani moje bake, očeve majke, porodica Kunovac, stradao je još veći broj ljudi, koji su ubijeni samo zato što su Srbi. Ubijeni od ustaške ruke u mojoj familiji broje se desetinama – naveo je Vučić.

Prema njegovm riječima, u posljednjem ratu sve kuće Vučića, kao jedne od najuglednijih srpskih porodica, srušene su i spaljene, a to su obavili “`hrvatski junaci` jer kameni zidovi nisu mogli sami da se brane”.

– Na kraju, ne mislim da sam manje ili više vrijedan zbog toga što sam Srbin pravoslavne vjere. I pored svega što se mojoj porodici dogodilo, veoma poštujem i Hrvate i sve ljude katoličke vjeroispovesti i želim da nam se nikada ne ponove ni 1941. niti 1991. godina – naveo je Vučić.

SRNA