Pitanje eventualne rekonstrukcije Savjeta ministara posebno je aktuelno posljednjih dana. Stranke u Federaciji žele u vlasti na nivou BiH SDA i tzv. Savez za promjene.

SBB će, izvjesno je, biti dio vlasti u Federaciji BiH. Da li će DF i na bh. nivou ustupiti mjesto SBB-u i zašto stranke iz Federacije grčevito ponavljaju da je takozvani Savez za promjene jedini poželjan partner iz Republike Srpske?

Demokratska fronta iz vlasti na bh. nivou neće sama izaći, kaže njen predsjednik Željko Komšić i poručuje da je DF spreman da brani ovakav Savjet ministara dokle god može. Međutim i dodaje: “Nije ni bitno da li će DF biti u Savjetu ministara. I Izetbegoviću i Bosiću sam rekao da je suštinski bitno da zajedno stanu SDA i Savez za promjene. I još sam im rekao da je DF svoj glavni politički cilj ostvario onog trenutka kad je uspio da izbaci Dodika iz vlasti, a poveže SDA i Savez za promjene.”

Povezivanje je očigledno uspjelo, pa su u njegovoj odbrani zdušne obje strane i sada kada se otvaralo pitanje rekonstrukcije bh. vlasti nastalo nakon približavanja SDA i SBB-a.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA najavio je da će raditi na zatvaranju fronta između SDS-a i SBB-a, čiji animozitet za sada mrsi konce rekonstrukciji Savjeta ministara.

Na to što se bošnjačke stranke grčevito bore da za partnera iz Srpske imaju stranke okupljene oko SDS-a, u SNSD imaju jasan odgovor. Kažu – znaju kako je djelovao SNSD u prošlih osam godina i da je u bh. Parlamentu štitio ustavne nadležnosti Srpske.

“Sada su vidjeli da imaju pogodnijeg partnera i zato se toliko bore. Nedavno je to najbolje odslikao jedan predstavnik, odnosno poslanik SDA koji je jasno rekao -evo vidite gospođo Majkić s vama smo stalno imali neke probleme. Vidite kakvog sad partnera imamo, on često govori umjesto nas”, izjavila je Dušpanka Mjakić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Vjerovatno se o glasanju prvo dogovara na nekim drugim mjestima, pa tek onda odlučuje unutar parlamenta, kaže Majkićeva, dodavši da SNSD na takav način odlučivanja nikad nije mogao pristati, zbog čega je i nepoželjan partner na bh. nivou, iako je pobjednička stranka u Srpskoj.

I dok Majkićeva očekuje da odluke Narodne skupštine budu brana prenosu neke nove nadležnosti, u Sarajevu se očekuje epilog- da li će i u kojoj mjeri biti rotacija u foteljama Savjeta ministara.

RTRS