Proizvesti i održavati osobu poput Dragana Mektića na poziciji ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH je sramota i pokazatelj da neko želi od BiH da pravi rijaliti šou, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević.

“Krajnje je vrijeme da javnost u BiH postavi jasna pitanja Bakiru Izetbegoviću, stvarnom šefu i nalogodavcu ministra bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Draganu Mektiću – za šta mu takav čovjek ustvari politički treba, šta taj ministar bezbjednosti uopšte radi, šta je napravio ili preduzeo u svom dosadašnjem mandatu, osim što je svojim izjavama ‘zabavljao’ javnost i vrijeđao novinare i za to primao ogromnu platu i razne privilegije, a posebno u čijem je interesu podržavao kriminalnu paraobavještajnu aktivnost lažnih novinara i zašto pravi cirkus od bezbjednosne politike BiH i cijelog Savjeta ministara”, istakao je Galijašević.

On je upitao i “zašto Bošnjacima i bošnjačkoj politici trebaju i kome koriste kvazipolitičari poput Dragana Mektića, koji je kao načelnik policije odgovoran za mnoge ratne zločine počinjene nad Bošnjacima u Prnjavoru i okolini”.

Galijašević je istakao da javnost u BiH treba da zna “kome, ustvari, odgovara takav čovjek na čelu Ministarstva bezbjednosti, koji misli da može sam davati usmene naloge za prisluškivanja, nuditi status zaštićenog svjedoka pravosnažno osuđenoj osobi koja izbjegava zakonsko izdržavanje kazne i nuditi ustupke kriminalcima koje nijedan sud, tužilaštvo ili vlada nemaju pravo da ponude”.

“Slična pitanja trebalo bi postaviti i vladarima iz pojedinih ambasada sa Zapada koji stoluju u ovom protektoratu zvanom BiH: Vigemarku, Kormakovoj, Incku i Robinsonu – dokle ćete tolerisati svoje kvazireformske političare koji rade na štetu naroda u BiH? Kome treba ovakav ministar bezbjednosti – BiH ili vama!? Kome zaista treba ministar bezbjednosti koji nije upoznat o postojanju terorističkih kampova u BiH i koji sa svojim zamjenikom o tome raspravlja posredstvom medija, ministar koji se pretvorio u portparola ‘Islamske države’, Nusra fronta i Al kaide – i ministar koji vjeruje da je vehabijski pokret obično folklorno društvo”, upitao je Galijašević.

On je u izjavi Srni upozorio da je BiH, a posebno Republika Srpska ugrožena od “Islamske države”, baš kao što je “Srpska ugrožena i od nekih svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, koji u ovim složenim političkim i bezbjednosnim okolnostima sami ruše temelje na kojima počiva mir u ovoj zemlji, ali i sloboda i jednakost za sve narode, pa i za njihov o kome najmanje misle”.

“Ministar bezbjednosti bi u svakoj normalnoj zemlji trebalo da se bavi bezbjednosnim pitanjim, posebno u vrijeme globalnog sukoba velikih sila i angloameričke politike destabilizacije Zapadnog Balkana i EU, ozbiljnih terorističkih prijetnji i djelovanja ‘Islamske države’ i Al kaide, naročito nakon terorističkog napada u Ankari”, napomenuo je Galijašević.

On je naglasio da aktuelna politička i bezbjednosna situacija obavezuju sve društvene faktore i javne institucije, a posebno ministra bezbjednosti da pronađu odgovor na izazov najorganizavanije i najbrutalnije ekstremističke strukture koja ima snažnu političku, ideološku, organizacionu i vjersku podršku u BiH i koja predstavlja stvarnu i ozbiljnu prijetnju evropskom miru i bezbjednosti.

“Mnoge terorističke organizacije su, uz pomoć Alije Izetbegovića i njegove SDA, napravile snažan prodor u bošnjačko društvo – u političke stranke, nevladine organizacije, Islamsku zajednicu BiH, ali i u strukture političke moći u Sarajevu, a posebno u obavještajno-bezbjednosni i pravosudni aparat zemlje”, istakao je Galijašević.

On je naveo da “ekstremistička hobotnica u BiH raspolaže sa više od 5.000 radikalnih islamista koji predstavljaju stalni izvor terorističkih prijetnji”.

“Iako su ova lica poznata bezbjednosnim agencijama u BiH, oni su ovdje do sada bili zaštićeni u svakom smislu tako da su nesmetano stvorili najveći islamistički pokret u Evropi, sa više od 100.000 pripadnika, poznat pod imenom ‘vehabijski pokret’. Tačno je da nisu svi pripadnici tog pokreta teroristi, ali svi poznati teroristi u ovoj zemlji dolaze, isključivo, iz tog pokreta”, istakao je Galijašević.

On je naglasio da u cijeloj Evropi ne postoji ni država ni ministar bezbjednosti, osim BiH i njenog ministra, koji bi na svom tlu tolerisali postojanje ekstremističkih naselja koja funkcionišu potpuno izvan ustavnog poretka zemlje, po strogim islamskim pravilima, koja predstavljaju klasične vojne baze i kampove “Islamske države”.

Galijašević je podsjetio da se te islamističke baze nalaze sa obje strane entitetske granice, a neke od njih su Gornja Maoča /između Srebrenika i Tuzle/, Gornja Dubnica kod Kalesije, Donja Bočinja /između Maglaja i Zavidovića/ i Ošve /između Maglaja i Tešnja/. Tu su i djelovi naselja Kamenica kod Teslića, Sjenina Rijeka između Modriče i Doboja, Mehurići kod Travnika, Kamenica kod Teslića, Šerići /Zenica/, Podbriježje i Željezno Polje /kod Zenice/.

On je naglasio da su “povratak ratnih lidera na uticajne pozicije u Sarajevu i poltronski odnos prema teroristima dio procesa destabilizacije BiH” i naveo da bi svima trebalo da bude jasno da je “Srpska zajednička meta terorista, pojedinih zapadnih službi i bošnjačke nacionalne politike bazirane na političkom nasljeđu Alije Izetbegovića, uz svesrdnu pomoć predstavnika Republike Srpske koji čine vlast na nivou BiH”.

“Zapad toleriše fundamentaliste u Sarajevu, povezane sa korupcijom na najvišem nivou, sa političkim ubistvima i terorizmom. Baš ti pokrovitelji, u vidu raznih zapadnih službi i lokalni politički zaštitnici, uvijek će imati ‘puna usta’ borbe protiv terorizma, a uporno će podržavati terorističke organizacije i njihove radikalne izvršioce, nekad otvoreno – nekad prikriveno, ali metodologija podrške je uvijek ista”, rekao je Galijašević Srni.

Galijašević je naveo da oni sprečavaju policijske agencije da rade svoj posao, čine ih nestabilnim, izazivajući potrese i kadrovske smjene u tim agencijama i stalnim nadzorom i gušenjem inicijativa u borbi protiv terorizma ometaju svaku akciju institucija BiH na tom planu.

“Oni su srušili i direktora agencije Sipa i projektuju Osmana Mehmedagića Osmicu za direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH”, upozorio je Galijašević.

Značajno mjesto u održavanju tog šerijatskog poretka u Sarajevu, naglašava Galijašević, imaju i oni kadrovi iz Srpske, među kojima je i Dragan Mektić, koji prihvataju poslove koje ne razumiju i ne znaju da rade, a nacionalni interes i borba za njegovo očuvanje za njih je nerazumljiv pojam.

Press