Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH Dragan Mektić “u potpunosti privatizovao i zloupotrijebio to ministarstvo, kao i Tužilaštvo BiH, pretvorivši sebe u klovna, a te institucije u cirkuski poligon za predstave i zavaravanje građana Republike Srpske i BiH”.

“Možda bi to što Mektić radi i priča bilo i zabavno za široke narodne mase, posebno za javnost i strance u Sarajevu, da nije riječ o protivzakonitom korištenju pomenutih zajedničkih institucija za rušilačke napade na Republiku Srpsku i njene institucije. To je jedini zadatak koji je Mektić dobio kako bi bio instalisan na poziciju ministra, a ne borba protiv kriminala i korupcije, kako svoj stranački rat protiv Republike Srpske Mektić pokušava da predstavi javnosti”, saopštio je Košarac.

Košarac je upozorio da bi Mektić, kao navodni borac protiv kriminala i korupcije, morao javnosti da razjasni nekoliko detalja iz najnovije afere u vezi sa snimcima koji teško kompromituju i Mektića i nekolicinu visokih funkcionera SDS-a koji su produkovali ovu aferu.

“Mektić je trebalo da kaže nešto o porijeklu 50.000 evra, novcu koji je ilegalno iznesen iz zemlje i kojim je Nebojša Vukanović, savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH i predsjednika SDS-a Mladena Bosića, platio snimke koji su kasnije objavljeni na sajtu Bosićeve i Mektićeve stranke. Ako je Vukanović, kako kaže Mektić, slobodni novinar, onda bi morao da se zapita otkad novinari u ovoj zemlji imaju toliko novca. Uostalom, ako je to Vukanovićev novac, zašto bi od primaoca tih para tražio da ga ‘počasti”, naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, Mektić bi trebalo da se pozabavi i svjedočenjem prema kome su funkcioneri SDS-a nudili mnogo veće pare za nove snimke, kojima je, po svaku cijenu, trebalo lažno kompromitovati predsjednika Srpske Milorada Dodika.

“Mektić bi trebalo da odgovori i na pitanje da li su tačne informacije prema kojima je čovjeku kojeg naziva presuđenim kriminalcem obezbijedio lažne dokumente i gdje su takvi dokumenti izrađeni. Pitanje je imaju li ti dokumenti veze sa programom za zaštitu svjedoka, kojim Mektić, očigledno, suvereno vlada i zloupotrebljava ga u stranačke svrhe”, istakao je Košarac.

On je ocijenio da je tragikomična Mektićeva najava da će, nakon što su funkcioneri SDS-a kršili zakon i zloupotrebljavali institucije koje kontrolišu, angažovati Tužilaštvo BiH da raščisti cijelu priču.

“Mektićeve izjave su definitivan dokaz da je Tužilaštvo BiH politički instrumentalizovana institucija. Da je drugačije, to Tužilaštvo bi već reagovalo i pokucalo na vrata onih funkcionera SDS-a koji su učestvovali u proizvodnji ove afere”, naglasio je Košarac i poručio da će poslanici SNSD-a u parlamentu BiH tražiti odgovore na sva pitanja na koja Mektić nije odgovorio.

Košarac je najoštrije osudio, kako je rekao, siledžijski napad ministra Mektića na novinare Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/.

“Napad na novinare RTRS-a takođe je dio skandaloznog specijalnog rata, kojeg najviši funkcioneri SDS-a već više od godinu dana iz Sarajeva, po nalogu stranaca i Bakira Izetbegovića, vode protiv svih institucija Republike Srpske”, zaključio je Košarac.

SRNA