Premijer Kosova Isa Mustafa dva puta gađan je jajima, viđen je i suzavac u “kosovskom parlamentu”, a u ponedjeljak uveče i neredi na ulicama.

Bivši lider pokreta “Samoopredjeljenje” Aljbin Kurti označen je odgovornim za bacanje suzavca za vrijeme sjednice Skupštine, njegovi poslanici napadali su predsjednika Vlade samoproglašenog Kosova, a on je uhapšen poslije čega su simpatizeri radikalnog pokreta izazvali nerede u Prištini.

Odmah po hapšenju Kurtija, Pokret “Samoopredjeljenje”  pozvao je svoje aktiviste da se okupe kod policijske stanice i protestuju zbog hapšenja.

Oni su bacali kamenje na policiju, koja je upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala. U tim sukobima povrijeđeno je nekoliko policajaca i aktivista i zapaljeno nekoliko vozila, prenosi “Gazeta ekspres”.

Sukobi su se u manjoj mjeri proširili i na druge dijelove Prištine, gdje je kamenje bacano na kancelarije Demokratske partije Kosova.

Poslanici Pokreta “Samoopredjeljenje” i Alijanse za budućnost Kosova 8. oktobra blokirali su rad skupštine samoproglašenog Kosova, nezadovoljni sporazumima koji su u Briselu potpisani sa Beogradom.

U izjavi za “Klan Kosova”, ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni rekao je da se upotreba pirotehnike sankcioniše zakonom.