U jami Begići – Bištrani, sinoć, oko 1 sat iza ponoći dogodila se nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala, jedan teže i jedan lakše povrijeđen, saopšteno je jutros iz RMU Kakanj.

Slučaj vodi dežurni kantonalni tužilac, a uviđaj obavlja Federalna rudarska inspekcija.

Prema nezvaničnim informacijama, tijela nastradalih rudara iz jame su izvučena tokom noći, a teško povrijeđeni rudar nije u životnoj opasnosti.

U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog uglja Kakanj nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli van jame.

Trenutno se u jami Begići-Bištrani obavlja uviđaj Federalne rudarske inspekcije, nakon čega će se znati okolnosti teške rudarske nesreće sa smrtnim posljedicama.

Prema prvim neslužbenim informacijama do ove tehnološke nesreće je najvjerovatnije došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno do “zarušavanja materijala iz krovine”, kojom prilikom se obruši gornji svod rudarskih prostorija.

Jama „Begići-Bištrani“ je novootvorena kakanjska jama, otvorena 2013. godine, koja je pokrenuta kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama Pogona „Haljinići“.

Tri od četiri rudara koji su poginuli u noći s ponedjeljka na utorak u Rudniku mrkog uglja ”Kakanj”, u jami Begići-Bištrani, radili su od 2013. godine, na poslu utovarivača, a jedan je imao 11-godišnje iskustvo.

Muhamed Sarač rođen je 1968. godine i otac je jednog djeteta, a u rudniku je počeo raditi 2004.

Nermin Mušija rođen je 1977. godine, a radi od 2013.  Iste godine počeo je raditi i Mijo Stojčić koji je rođen 1976. godine, otac dvoje djece.

Sejad Gađun rođen je 1971. godine, otac je dvoje djece, a zaposlen je od 2013.

Nadzornik Haris Mušija je povrijeđen zajedno s utovarivačem Džemalom Ibrahimspahićem.

Informacije o uviđaju koji vodi tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a obavlja Federalna rudarska inspekcija, očekuju se uskoro.

NN/FENA