SONY DSC

U Rudniku željezne rude „Ljubija“ u Ljubiji kod Prijedora otvoren je pogon za proizvodnju šampinjona.

Pogon je otvoren u jednom od šest tunela, nekadašnjih takozvanih „atomskom skloništa“, koja su i prije rata služila za ovu proizvodnju. U ovom pogonu trenutno je zaposlen jedan radnik, tokom berbe biće angažovana tri berača, a u planu je zapošljavnje dvadesetak radnika.

“U ovom momentu smo prodali unaprijed ovo što smo sada zasadili. Očekujemo iduće sedmice goste iz Evropske unije, koji su izrazili želju da kupe kompletnu proizvodnju, odnosno svih šest tunela. U jednom ciklusu u trajanju od 45 dana može se proizvesti pet tona šampinjona. Ovaj pogon je površine od oko 300 metara kvadratnih“, kaže direktor Rudnika željezne rude „Ljubija“ Prijedor, Stanko Vujković.

Prema riječima gradonačelnika Prijedora, Marka Pavića, Grad Prijedor će pomagati ovakve projekte, jer je svaki zaposlen čovjek velika vrijednost za Ljubiju, Prijedor i Republiku Srpsku.

“Oni koji sada ekploatišu rudu trebaju razmišljati o tome od čega će grad i ti ljudi u budućnosti živjeti, jednom kada se prestane kopati ruda. Ovo je lijep primjer da se traže sporedne djelatnosti i u kojima treba da se stvori neka nova vrijendost i zaposle novi ljudi“, kaže Pavić.

RTRS