Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kao i kompletna branša, civilni sektor, međunarodna zajednica, pa i većina političkih partija oštro osuđuje posljednje brutalne napade na naše dvije koleginice.

U intervjuu za “Nezavisne” Vukelić, kada je riječ o odbrani digniteta profesije, poziva na novinarsku solidarizaciju i prevazilaženje razlika u uređivačkim politikama ili bilo čemu drugom.

“Ovo je zaista alarm, samo je mali korak da oni s verbalnih prijetnji pređu na fizički napad na novinare”, upozorava Vukelić.

NN: Da li su, prema Vašem mišljenju, posljednja dva napada zapravo direktni ataci na profesiju, na pravo da časno, kritički i profesionalno obavljamo svoj posao, bez obzira na velike razlike i među nama?

VUKELIĆ: Mislim da je ovo što se dešava u posljednje vrijeme zaista zabrinjavajuće. Očigledno je da ovo više nisu izuzeci, već postaje pravilo da funkcioneri uzimaju sebi za pravo da vrijeđaju verbalno, da iznose lične stvari iz života novinara, ne libeći se čak da spominju i porodicu u nedostatku argumenata o tome “kako neki prilog ili tekst nije istinit”. Ovdje je posebno zabrinjavajuće to što je uradio gospodin Dragan Mektić, koji je ministar bezbjednosti BiH i koji bi trebalo da štiti pravni poredak i sistem ove države.

NN: Da li su ovo i seksistički napadi jer ih je većina bila usmjerena prema ženama, novinarkama?

VUKELIĆ: Mislim da to nisu čisto seksistički napadi, već funkcioneri u nedostatku argumenata napadaju njih kao žene zato što više nemaju nijedan argument da se odbrane od utemeljenih optužbi koje se iznose na njihov račun. I mi ne ulazimo u uređivačku politiku bilo kojeg medija; svi imaju pravo da pišu, a svi funkcioneri, kao uostalom i svi građani ove zemlje, imaju na raspolaganju zakon, demantije i tužbe. I to niko ne spori. Ali vrijeđanje novinara je neprihvatljivo i svi novinari moraju stati uz kolegu koji je napadnut, solidarisati se jer danas-sutra svi ćemo se naći u istoj ili sličnoj situaciji.

NN: Da, ali, nažalost, činjenica je da baš i nema solidarnosti među nama. Da li je, zapravo, u ovom trenutku ugrožena novinarska profesija i jedno od osnovnih ljudskih prava – ono na slobodno izražavanje jer su brutalni i degutantni napadi na profesiju tendencija koja traje već dugo?

VUKELIĆ: Ako se ne solidarišemo, novinarska profesija neće biti ugrožena, nego će nestati! Ovo je zaista alarm jer je samo mali korak da oni s verbalnih prijetnji pređu na fizički napad na novinare.

NN: Šta onda učiniti? Smatrate li da novinarska udruženja, sve kolege i sindikati, treba da premoste sve razlike, pa i one u uređivačkim politikama, i konačno dignu svoj glas i traže hitnu reakciju institucija države?

VUKELIĆ: Mislim da smo upravo mi sukrivci za ovo stanje. Jer upravo zbog nedostatka solidarnosti, s obzirom na to da samo dio novinara i udruženja reaguje povodom napada jer smatraju da to nije u skladu s njihovom uređivačkom politikom i da se to njih ne tiče, na kraju sve dođe i pred njihova vrata. Ja smatram da treba oštro da reagujemo, pokažemo stav, da se stranke moraju javno ograditi od takvih svojih ministara i funkcionera, a da se osoba koja to uradi mora javno izviniti. A ukoliko se takav istup ponovi, kao ovaj Mektićev, Klub novinara Banjaluka će pozvati sve kolege da bojkotuju njegove izjave, njegove pres-konferencije, da bojkotujemo njegov rad.

I nije samo Mektić, evo imamo najsvježiji napad na koleginicu iz “Glasa Srpske”. Zaista je neprimjereno i zabrinjavajuće da jedan revizor sebi uzima za pravo da napada novinarke. Dakle, u dva dana imamo dva napada visokih funkcionera na novinare, i to je za svaku osudu.

NN: A da li je moguća takva akcija i u Sarajevu, u Federaciji?

VUKELIĆ: Da, zatražićemo i od Udruženja “BH novinari” da pozovu kolege i u Sarajevu da tako urade. Jer mislim da zaista nema veze jesu li novinari iz Banjaluke, Sarajeva ili Mostara, da li dolaze iz elektronskih ili štampanih medija, privatnih ili javnih. Znači, svi moramo isto postupiti, bez obzira o kome se radi.

NN: I Vi ste imali slične probleme s pojedincima. Da li ste ih tužili? Mogu li općenito novinari tužbama dobiti bilo kakvu satisfakciju?

VUKELIĆ: Ja sam imao dvije prijetnje smrću, koje su završile na sudu. To su slučajevi sa Milom Radišićem i Olegom Prstojevićem, sinom Dubravka Prstojevića, koji mi je prijetio na benzinskoj pumpi. Prije nekoliko dana dobio sam presudu. On je, dakle, dužan da plati kaznu od 1.000 KM i sudske troškove 250 KM. Međutim, tih 1.000 KM naplatila je država, to ide u budžet države, što je paradoksalno. Znači, država ne stvori ambijent da novinari mogu da rade svoj posao, a kad neko napadne na takvog novinara, onda država zaradi na tome?! Dakle, pokazuje se da i ako pokrenete sudski postupak, i ako dokažete da ste u pravu, od ishoda jednog takvog sudskog spora nema efekta.

Napad na novinara – napad na službeno lice

NN: Klub novinara Banjaluka još prošle godine podnio je inicijativu za izmjenu zakona kojom bi unaprijedila sigurnost naših kolega?

VUKELIĆ: Da, i mislim da je ovo pravo vrijeme da se realizuje inicijativa našeg kluba koja je stara evo već godinu, a koja se tiče samo jedne izmjene u Krivičnom zakonu RS. Smatram da isto treba uraditi i na nivou BiH. To je vrlo jednostavna izmjena koja bi doprinijela većoj bezbjednosti, a tražimo da se napad na novinara koji je na dužnosti tretira kao napad na službeno lice.

Nezavisne