Kiša koja od jutros pljušti u Prijedoru napravila je probleme u nekoliko gradskih naselja. U centru su se začepili šahtovi pa su raskrsnice pod vodom.

Propustili su i odvodi ispred Medicine rada gdje je poplavljen podrum u kome je nekoliko ordinacija, a na Pećanima se ispred pojedinih zgrada, može samo u čizmama. Ipak, najgore je u Rasavcima. Odvodni kanali nisu izdržali pred naletom bujice.

Voda je okovala nekoliko domaćinstava. U kuće još nije prodrla, a mještani strahuju od noći i nove kiše. Poplavljene su i proizvodne hale jedne privatne kompanije u istom naselju. Njima su pomogli vatrogasci koji obilaze grad. Obećavaju da će dežurati i pomoći gdje god bude trebalo.

” Počele su stizati dojave pa idemo sad na sljedeći teren da vidimo kakvo je stanje i šta možemo da uradimo. Dežurstvo je 24 časa uvijek, sad je pojačano. Ekipe su na terenu i radimo”, kaže Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor.

Čim zapada zabrinuti su i u Kostajnici. Sinoć su vidjeli da bi potok Tavija mogao da izlije pa je načelnik opštine naredio da se bagerima prokopa i proširi korito. To je spasilo dio grada koji i pri manjim kišama bude poplavljen.

” Mi smo to sinoć očistili i sredili. Gledajte, mi moramo da intervenišemo da se ove jeseni spasimo od poplava”, rekao je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

U pripravnosti su u Novom Gradu. Iz tamošnje Civilne zaštite poručuju da prate situaciju zbog mogućeg porasta vodostaja Une i Sane. Mještanima gradiškog Senjaka nije problem vodostaj, ali jesu fekalne vode koje su se izlile u podrume nekoliko poslovnih i stambenih objekata. Uključene su crpne pumpe pa se nadaju da će, ako kiša uskoro prestane, brzo sanirati štetu. Međutim, barem za još dva-tri dana, meteorolozi nemaju dobre vijesti.

” Upravo zbog tih jačih padavina koje se dešavaju kod nas na zapadu, i kiša koja pada ovih dana u HR i SLO stoji upozorenje za taj region, za zapadnbe krajeve, posebno za sliv Une i Sane”, kaže meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

I Hercegovina će biti na udaru jake kiše. Tamo je moguće izlijevanje bujičnih potoka.

Kiša koja pada nekoliko dana u banjalučkoj regiji podsjetila je mještane pojedinih naselja, uglavnom onih koja su stradala u prošlogodišnjim poplvama, na prethodnu godinu.

Vodostaju rijeka u Banjaluci su redovni ali nadležne institucije ipak upozoravaju građane da budu u pripravnosti.

Kiša je u Banjaluci već je napravile probleme u pojedinim naseljima. Ne zbog visokog vodostaja rijeka već podzemnih voda i kanalizacije.

U naselju Lazarevo svježa su sjećanja na prošlogodišnju poplavu i svaka jača kiša donosi strah. Dio dunavske ulice je već pod vodom.

Kiša će padati i naredna dva dana prognoze su hidrometeorološkog zavoda.

Bujica je poplavila i jednu kuću u Crnoj Rijeci u dolini Japre kod  Novog Grada, a zbog izlivanja potoka Ovanjska na putnom pravcu Blagaj – Budimlić Japra u Ćelama saobraćaj se odvija otežano.

Na ovom putnom pravcu od danas je otežan saobraćaj i u Agićima zbog odrona.

Bujice su ugrozile pomoćne objekte i kuću u Radomirovcu, a u naselju Čađavica i Rujiška u toku je evakuacija stoke u ukupno dva domaćinstva.

Vodostaji Une, Sane i Japre od prijepodnevnih časova su u porastu, ali su rijeke još u koritima.

Na području gradskog naselja Senjak u Gradišci danas su se u podrumske prostorije stambenih i poslovnih objekata izlile fekalne i oborinske vode iz kanalizacije.

Stanovnici tih naselja su nam se javili i poslali fotografije vode koja nadire prema njihovim domovima. Oni ističu da ih Sava plavi i da pumpe nisu u funkciji. Takođe, pitaju ima li iko od nadležnih da reaguje.

Direktor Komunalnog preduzeća “Vodovod” Mićo Ristić rekao je ranije da je došlo do izlivanja kanalizacije zbog obilnih padavina, dodavši da su radnici vodovoda na terenu.

On je naveo da pumpe na crpnoj stanici Kej, koje su nedavno remontovane, rade punim kapacitetom, ali da kanalizaciona cijev na Senjaku, promjera 900 milimetara, nama dovoljan kapacitet da prihvati oborinske vode prilikom intenzivnih pljuskova.

Otežan saobraćaj u Knežici zbog bujica

Saobraćaj u mjestu Knežica na magistralnom putu Prijedor – Kozarska Dubica odvija se otežano zbog bujičnih voda, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Zbog kiše koja i dalje pada u većem dijelu Republike Srpske saobraćaj se odvija otežano po pretežno mokrim i klizavim kolovozima, sa mjestimično smanjenom vidljivošću zbog magle i niske oblačnosti.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina ima odrona.

Sutra obilne padavine

SARAJEVO-Federalni hidrometeorološki zavod izdao je za sutra, 15. oktobra, narandžasto upozorenje na obilnije padavine, praćene grmljavinom i pojačanim vjetrom za područije Hercegovine, jugozapadne i zapadne Bosne.

Očekivana količina padavina iznosi od 40 do 70, lokalno na jugozapadu i oko 100 mm, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Nezavisne novine