Kiša koja od jutros pljušti u Prijedoru napravila je probleme u nekoliko gradskih naselja. U centru su se začepili šahtovi pa su raskrsnice pod vodom. Propustili su i odvodi ispred Medicine rada gdje je poplavljen podrum u kome je nekoliko ordinacija, a na Pećanima se ispred pojedinih zgrada, može samo u čizmama. Ipak, najgore je u Rasavcima. Odvodni kanali nisu izdržali pred naletom bujice.

Voda je okovala nekoliko domaćinstava. U kuće još nije prodrla, a mještani strahuju od noći i nove kiše. Poplavljene su i proizvodne hale jedne privatne kompanije u istom naselju. Njima su pomogli vatrogasci koji obilaze grad. Obećavaju da će dežurati i pomoći gdje god bude trebalo.

” Počele su stizati dojave pa idemo sad na sljedeći teren da vidimo kakvo je stanje i šta možemo da uradimo. Dežurstvo je 24 časa uvijek, sad je pojačano. Ekipe su na terenu i radimo”, kaže Nebojša Miljuš, komandir TVJ Prijedor.

Čim zapada zabrinuti su i u Kostajnici. Sinoć su vidjeli da bi potok Tavija mogao da izlije pa je načelnik opštine naredio da se bagerima prokopa i proširi korito. To je spasilo dio grada koji i pri manjim kišama bude poplavljen.

” Mi smo to sinoć očistili i sredili. Gledajte, mi moramo da intervenišemo da se ove jeseni spasimo od poplava”, rekao je Drago Bundalo, načelnik opštine Kostajnica.

U pripravnosti su u Novom Gradu. Iz tamošnje Civilne zaštite poručuju da prate situaciju zbog mogućeg porasta vodostaja Une i Sane. Mještanima gradiškog Senjaka nije problem vodostaj, ali jesu fekalne vode koje su se izlile u podrume nekoliko poslovnih i stambenih objekata. Uključene su crpne pumpe pa se nadaju da će, ako kiša uskoro prestane, brzo sanirati štetu. Međutim, barem za još dva-tri dana, meteorolozi nemaju dobre vijesti.

” Upravo zbog tih jačih padavina koje se dešavaju kod nas na zapadu, i kiša koja pada ovih dana u HR i SLO stoji upozorenje za taj region, za zapadnbe krajeve, posebno za sliv Une i Sane”, kaže meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

I Hercegovina će biti na udaru jake kiše. Tamo je moguće izlijevanje bujičnih potoka.

ATV