Imam u Tešnju Dževad efendija Bećirović je drugi put u ovoj godini prijavljen MUP-u Zeničko-dobojskog kantona zbog prijetnji koje je upućivao vjernicima.

Redakciji portala Klix.ba se javio jedan od vjernika kojem je efendija Bećirović uputio prijetnje. Kazao nam je da su prijetnje upućivane i novom i starom predsjedniku džamijskog odbora (mutevelija).

“Novi mutevelija Safet Bešlić je dobio prijetnje i da će mu kuća biti dignuta u vazduh. Bećirović prijeti i da će zapaliti aute, stalno upućuje prijeteće poruke, a niko ne reaguje”, rekao je član džemata Kraševo.

Dodao je da ovo nije prvi put da efendija Bećirović ima ovakve ispade kao vjerski službenik. U martu je bio uhapšen, takođe zbog prijetnji. To je potvrđeno u MUP-u Zeničko-dobojskog kantona.

“Policijska stanica Tešanj je protiv osobe B. Dž. iz Tešnja dostavila izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ugrožavanja sigurnosti iz člana 183. Krivičnog zakona FBiH, na način da je prijavljeni slao prijeteće SMS poruke O. F. iz Tešnja. Nakon zaprimljene prijave o izvršenju krivičnog djela, B. Dž. je 13. marta 2015. godine lišen slobode, nakon čega je dostavljen predmetni izvještaj Tužilaštvu”, saopšteno je iz press službe MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Dodaju da je evidentirano nekoliko verbalnih sukoba okarakterisanih kao incidenti, s obzirom na to da nisu utvrđeni i pronađeni dokazi koji bi potvrdili postojanje istih.

ATV