SONY DSC

Svi poslodavci koji su prošle godine iz budžeta grada Prijedora dobili podsticaje za zapošljavanje ispoštovali su svoje obaveze prema novozaposlenim radnicima, rekla je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Zinajda Hošić.
“Poreskoj upravi Republike Srpske poslali smo imena i matične brojeve svih radnika na osnovu čijeg zapošljavanja su poslodavci dobili podsticaje i od Poreske uprave smo dobili odgovor da su svi radnici zaposleni i da se za njih izmiruju sve obaveze”, izjavila je Hošićeva Srni.

Ona je navela da jedan od zadataka komisije za podsticaje, koju je formirao gradonačelnik, jeste i taj da kontroliše da li su poslodavci zaposlili radnike za koje su dobili podsticaje i da li izmiruju obaveze za te radnike.

“Za ovu godinu pooštrili smo uslove za dobijanje podsticaja tako da radnik za kojeg se dobija podsticaj mora provesti najmanje šest mjeseci na birou u kontinuitetu prije prijavljivanja za podsticaje, kao i da jedan poslodavac ne može dobiti podsticaje za više od pet radnika”, dodala je Hošićeva.

Prema njenim riječima, uskoro se očekuju rezultati ovogodišnjeg javnog poziva za dodjelu podsticaja koji je bio otvoren od početka maja do kraja avgusta, a na koji se prijavilo šezdesetak poslodavaca zainteresovanih da zaposli oko 150 radnika.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Mišo Reljić rekao je da je prijedorska regija, koja zauzima šestinu Republike Srpske, očekivala da će proporcionalno tome učestvovati u raspodjeli podsticaja za zapošljavanje Vlade Republike Srpske.

“Očekivali smo šestinu Vladinih podsticaja, a dobili smo 50 odsto od toga. Stoga je i razumljivo da je veći pritisak privrede bio i na lokalni budžet kada već sa republičkog nije stigla očekivana podrška”, dodao je Reljić.

Za samozapošljavanje je namijenjeno 100.000 KM, za zapošljavanje novih radnika 85.000 KM, za zapošljavanje mladih visokoobrazovanih kadrova 17.000 KM i za podršku ženskom preduzetništvu 8.500 KM.

SRNA