Islamski teolog šeih Imran Nazer Hosein izjavio je da bi Srbi, ako žele da islamski svijet razumije istinu o Srebrenici, trebalo da osnuju državnu komisiju od najumnijih ljudi i kada svi kažu istinu, zaključke ponude svijetu. On, međutim, ne vjeruje da bi Zapad to dozvolio.

Bez istražne komisije, kaže šeih Hosein, teško je ponuditi konkretne dokaze o događajima u Srebrenici, ali on smatra da iza svega stoji NATO jer je upravo Alijansa iz svega najviše profitirala.

Cijeli razgovor sa šeihom Imranom Nazarom Hoseinom možete pogledati večeras u emisiji Protokol koja je na programu u 21.10.

U Srebrenici se nije desio genocid već strašni zločin, međutim zapadne sile predvođene Amerikom, ne žele da se otkrije cijela istina, tvrdi ugledni islamski teolog i filozof šeih Imran Nazar Hosein.

– Ne mislim da mi danas znamo cijelu priču. Mislim da su dijelovi ove priče sakriveni. Ako neko, ko ima saznanja pokuša da ih saopšti, biće ubijen, rekao je šeih Imran Nazer Hosein.

Osmanlijsko carstvo je na području Balkana, u ime islama, zasijalo sjeme zla među narodima, kaže šeih Hosein i nudi izvinjenje, savjetujući muslimane da postupe prema Kuranu i bliže sarađuju sa pravoslavnim hrišćanima u predstojećem velikom ratu za koji smatra da je neizbježan.

– Nije nam preostalo puno vremena. Moj osjećaj je, a nadam se da nisam u pravu, mislim da nam nije preostalo više od godinu dana do nuklearnog rata, istakao je šeih Imran Nazer Hosein.

Šeih Imran Nazar Hosein je svjetski poznati stručnjak za islamska vjerska pitanja kao i za međunarodnu politiku i ekonomiju.

Titula šeiha, učenjaka, znači da on tumači vjeru i pojašnjava njene propise. Završio je najviše islamske studije na Univerzitetu u Karačiju, a diplomirao je, između ostalog, i na Univerzitetu za međunarodne odnose u Švajcarskoj.

RTRS