Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da je Srbiji mjesto u Evropi, ali ne uz ucjene i po cijenu Kosova i Metohije.

Patrijarh Irinej kaže da nema dileme kada je riječ o pitanju ili EU ili Kosovo.

“Srbija jeste dio Evrope i naš put jeste u EU, ali taj put ne može biti praćen ucenama. Dakle da EU, ali ne po cijenu Kosova”, rekao je patrijarh Irinej za “Blic” nakon sastanka sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Srpski patrijarh istakao je da je stav Srpske pravoslavne crkve da nema priznavanja samoproglašenog Kosova ni pod kakvim uslovima.

“To je i stav države. U ovom stavu da ne postoji uslov pod kojim bismo priznali Kosovo, nalazi se i odgovor na sva moguća pitanja o EU i pregovorima”, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej naveo je da je sastanak sa premijerom Srbije i ministrima bio konstruktivan, a da su glavna tema bili Kosovo i pregovori sa EU, kao i mogući prijem Prištine u Unesko.

“Crkva smatra da oni koji su rušili ne mogu biti nagrađeni i ovo je na izvestan način i duboko moralno pitanje. Pokušali smo, i dalje pokušavamo, da Kosovo ne bude primljeno i nagrađeno”, naveo je patrijar Irinej.

Patrijarh srpski je podsjetio da se SPC obratila svim međunarodnim adresama i prijateljima, te da je to isto učinila i država Srbije.

“Nažalost, tamo postoji glasanje, a deo država koje glasaju već su priznale jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova”, rekao je patrijarh Irinej.

SRNA