Na području Prijedora u protekla 24 časa palo je rekordna 89,4 litra kiše po metru kvadratnom, što je najveća količina padavina od kada se u ovom gradu vrše organizovana mjerenja, rekao je Srni Branko Stojanović iz Hidrometeorološke stanice.
Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Prijedor Nebojša Miljuš rekao je da ljudi veoma strahuju od poplava i da je ova jedinica primila brojne pozive.

“Izlazimo na teren i savjetujemo ljude šta da rade. Danas uglavnom nema potrebe za intervencijama, ali primijetili smo da ljude i samo naše prisustvo ohrabri i olakša im situaciju”, rekao je Miljuš.

On je naveo da su vatrogasci juče počeli da ispumpavaju vodu iz podrumskih prostorija brojnih ustanova i da je taj posao završen, dodajući da na području Prijedora nije zabilježeno da je voda ušla u stambene prostore, iako su desetine kuća zaplavljene i neke su i dalje okružene vodom.

“Uzrok su obilne padavine, ali problem je i što se kanali za oborinske vode ne čiste i ne održavaju i što ima vlasnika koji misle da to umjesto njih treba da radi neko drugi”, rekao je Miljuš i dodao da vatrogasci nastavljaju da obilaze teren.

Alma Semanić, predstavnik Mjesne zajednice Donja Puharska, u kojoj su zaplavljene desetine kuća zbog izlivanja potoka Puharska, kaže da su mještani bili spremniji nego lani.

“Bilo je straha, panike i neizvjesnosti jer se nikad ne zna dokle će voda ići. Na vrijeme su izmjestili stoku, stočnu hranu i mehanizaciju, ali se, srećom, voda povukla”, navela je Semanićeva.

Ona je istakla da se potok Puharska brzo izlije, ali i brzo vrati u korito, te da su kuće pored tog potoka najugroženije.

“Žao nam je što od prošlogodišnjih poplava nije urađeno ništa na prevenciji novih poplava u ovom naselju, osim što je odvezen otpad izvađen iz potoka. Smatramo da ima načina da se ovaj problem riješi i da ta rješenja nisu skupa, samo nam je potrebna podrška institucija vlasti”, dodala je Semanićeva.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru prešao je 350 centimetara i porastao je za dva i po metra od juče ujutro, a kritična tačka je 420 centimetara.

Odsjek Civilne zaštite predložio je da se obavežu sve institucije i subjekti zaštite i spasavanja na području grada Prijedora da preduzimaju mjere pripravnosti predviđene planom zaštite od poplava u prvom stepenu pripravnosti.

SRNA