Ukoliko ste u dugoj vezi, često ne primetite trenutak kada ljubav umre, a sve postane rutina.

U vezi je lako upasti u rutinu. Mada nije da i takva veza nema svoje dobre strane. Uvek imate pored sebe nekog ko će vam pomoći kada ste u problemu, ko će vas podići kada padnete i radovati se zbog vaših uspeha.

Ipak, morate razgraničiti da li je to prava ljubav ili samo opasna navika. Jer ukoliko je navika, nakon izvesnog vremena, mrzećete sebe što ste “potrošili vreme”.

Zbog toga, nikad nije kasno da sebi postavite ova pitanja.

Da li vas partner često nervira?

Šta god da kaže ili učini, vaš partner vas iznervira. Često razmišljate o tome da ga ostavite, ali onda pomislite kako ne možete sami. To znači da ste zapali u žestoku rutinu i da je vreme da nešto promenite.

Osećam li leptiriće ili kamen u stomaku

Kada ste sretni vozi vas “euforija”. Nemojte mešati leptire zaljubljenosi i onu pravu, postojanu ljubav. Ukoliko ona postoji, u vašem stomaku ćete uvek osetiti nešto lepo kada vidite svog dragog. Šta god da vam se događa u životu, kada se setite partnera, odmah vam je lakše.

S druge strane, ukoliko, kada pomislite na vezu, osetite dosadu, da sve radite rutinski i daniste sretni, onda znate da je vreme da partnera promenite.

Zamislite život bez svog partnera

Sigurno ste to bar jednom uradili – pomislili da se vašem partneru nešto loše dogodilo i da ga više nema. Kako ste ragovali? Da li vam je dalji život delovao nezamislivo, ili ste odmah počeli da smišljate šta biste sve mogli da radite da partnera nema. Sami sebi ste dali odgovor.

Zagrljaj je sigurnost

Kada zagrlite svog partnera obratite pažnju na to što u tom trenutku osećate. Da li je to sigurnost ili vam je potpuno sve jedno – mogli ste i plišanog medveda da zagrlite.

Da li još imate zajedničkih tema?

Normalno je da posle mnogo godina u vezi ne ćućorite kao prvih meseci. Ali, obratite pažnju na to o čemu razgovarate. Da li su to planovi, želje, zajednička interesovanja ili vam se komunikacija svodi na sms prepisku “da li si kupio hleb i kada ćeš kući”. Ukoliko ne osećate potrebu da znate šta je vaš partner radio tokom dana, kakvi su mu planovi, ne pričate o zajedničkoj budućnosti, veza je zapala u krizu, tačnije – veza vam je postala navika.

Ima li pomaka u odnosima

Ukoliko ste primetili da već izvesno vreme stagnirate i da se u vašoj vezi ništa ne razvija, znači da ste duboko zagazili u rutinu. Čim nemate poriv da uradite nešto da stvari budu bolje u vašoj vezi, onda vam je sve jasno.

Živite li ili gledate život?

Kada ste zaljubljeni, svaki dan je za vas nova pustolovina i ništa vam ne deluje nemoguće. Međutim, ukoliko ste uljuljani u rutinu, gledate kako svet prolazi pored vas… Sa njim i vreme. Dobro se zamislite.

Vodite li ljubav ili se praznite?

Veza ne znači da ćete svaki put imati cveće, sveće i romantičnu noć punu strasti. U sretnoj vezi postoji romantični seks, strastveni “na brzaka”, ali i vođenje ljubavi. U vezi koja su postala navika postoji samo mehanički seks, i radite ga ne zbog želje za partnerom, već da utolite seksualnu glad.

ALO