Ozbiljne nacije imaju uredan kafanski život, neposlušnu štampu, velike fudbalske klubove i moćnu tajnu policiju. Bez pomenutog – piši kući propalo.

O kafanama. Kafana je Srbima druga kuća i ako se bude pisala hronika posrtanja države Srbije, moraće početi sa “Tri lista duvana”. Kafana pod tim maštovitim imenom, pominje se i u jednoj pjesmi Arsena Dedića, uz “Ruskog cara”, bila je mjesto okupljanja ostataka srednje građanske klase koja je preživjela Brozove crne trojke. Živjela je u Ulici kneza Miloša, s pogledom na Saveznu skupštinu, obična, ali gospodstvena. Srušena je krajem sedamdesetih prošlog vijeka.

Nebitno što je tri decenije docnije tajkun Petar Matić na tom mjestu podigao veliku ružnu zgradu, ali to gnusno ubijanje “Tri lista duvana” najavilo je pogibiju srpske kafanske kulture, pa poslije svega redom. Uslijedilo je zatvaranje “Orača”, “Šumatovca”, “Pod lipom”,”Grmeča”…, a kultne kafane poput “Prešernove kleti”, “Tri šešira”, “Aca devetka”, “Mika Alas”, “Madera”, izgubile su svoju auru, urađene su bez stila i duha. Strah me da će čizburger konačno pojesti leskovačku pljeskavicu.

A veliki srpski univerzitet “Klub književnika”, ako je uopšte živ, danas je zaboravljen, nije više kultna ustanova u koju nije mogao da uđe bilo ko. Danas svraća samo bilo ko. Nekad se znalo gdje sjede Andrić, Ćopić, Miloš Đurić, gdje piju Libero Markoni, Jaša Grobarov ili Brana Crnčević. Danas njih nema i nebitno je ko gdje sjedi. Nestade imena i kafana.

Kako ste pogodili da je i štampa na samrti? I gore! U beogradskoj štampi stoluje vakuum, nema više Tirketa i Tijanića, Slavi Đukiću su se zgadile novine. Novinari i urednici ne pišu za svoje ime i čitaoce – prave novine za političare. Uostalom, ni dobri Bog ne bi razmrsio ko su vlasnici “Politike” i “Novosti”. Na “Novosti” polažu pravo Milan Beko, Cane Subotić i Miroslav Bogićević. Većinski vlasnik “Politike” je Bogićević, ali država se tamo ponaša kao vlasnik. Tabloid “Kurir” tvrdi ih je sve kupio, pride novosadski “Dnevnik”. Sad šta da čitamo i kome da vjerujemo?

Fudbal nam je tek tragedija. Pobijedili smo veliku fudbalsku naciju Albaniju, i ništa nismo dokazali. Zapravo jesmo: Džaba smo se kurčili s veličinom Zvezde i Partizana. Danas su oni samo Zvezdan Tezić.

U ovom srpskom dronjavom svijetu samo tajna policija nije izgubila stari sjaj. Istina presvukli su se u „Armani”. Za koga rade, pa tajna je to. U Srbiji svi su sumnjivi. Pajtić nije, nebitan je, ali prisluškuju Vučića i Dačića, “Dveri”, kažu i predsednika Nikolića, mada ne vidim razloga. Kome polažu račune? Nikom.

Dakle, piši kući propalo.

Press