Samostalna izložba crteža i skulptura akademika Milivoja Unkovića iz ciklusa “Sudbina kao povod” večeras je otvorena u Prijedoru.
Autor je na otvaranju izložbe istakao da se rado odazvao pozivu Galerije `96 iz Prijedora, grada umjetnika koji su ostavili neizbrisiv trag u savremenoj umjetnosti.

On je dodao da je ovom ciklusu, koji traje već dvije decenije, povod sudbina, kao životna autorova priča i transformacija kroz razne umjetničke forme – crteže, skulpture i slike.

“Akcenat je na interesu čovjeka kao živog bića i na sve ljude na ovoj planeti i pokušaj traženja univerzalnog uz prisutnu dramaturgiju života”, naveo je Unković.

Direktor Galerije `96 Tihomir Ilijašević rekao je, otvarajući izložbu, da je velika čast da ova ustanova ima priliku da ugosti umjetnika kakav je Milivoje Unković.

“Imamo razne programe, kao što su predstavljanje mladih umjetnika, lokalnih umjetnika, a najznačajniji je predstavljanje velikana likovne umjetnosti. Jedan od najznačajnijih likovnih umjetnika koji je ušao i izlagao u ovoj galeriji je upravo akademik i profesor Unković, naš čuveni crtač, slikar, skulptor i grafičar”, rekao je Ilijašević.

On je dodao da je fascinantna kombinacija mirnoće i energije koja izbija iz izloženih skulptura i crteža.

Milivoje Unković rođen je 1944. godine u Nevesinju. Diplomirao je i završio postdiplomske studije na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu.

Do 1992. godine bio je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu i šef Odsjeka za slikarstvo.

Živio je i radio 20 godina u NJemačkoj. Od 2011. godine živi i radi u Banjaluci, a 2012. primljen je za dopisnog člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.

Do sada je izlagao na 35 samostalnih i više od 400 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je petnaest stručnih i društvenih nagrada za svoje stvaralaštvo, kao i veći broj povelja i doploma za razvoj likovne umjetnosti, kulture i humanitarne aktivnosti.

Izložba je otvorena do 16. novembra.

SRNA